EGYPT:

Opozice bude bojkotovat referendum o ústavě

10. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Egyptská opoziční Fronta národní spásy v neděli oznámila, že bude bojkotovat referendum vypsané na 15. prosinec, v němž se má hlasovat o nové ústavě.

Na tiskové konferenci přenášené televizí ze sídla strany al-Waft opozice oznámila, že referendum zcela odmítá, protože "vede k rozvracení a rozdělování". Návrh nové ústavy podle ní znamená ustavení "tyranie prezidenta" a zaujímá nepřátelský postoj ke svobodám. Navíc opozice obviňuje Muslimské bratrstvo, že organizuje akce na podporu prezidenta, které "terorizují" opoziční aktivisty a ohrožují bezpečnost v zemi.

Opozice také odsoudila údajnou "teroristickou kampaň" proti médiím. V čele střechové organizace opozičních stran Fronta národní spásy stojí Muhammad el-Baradej, zakladatel Ústavní strany, a v jejím vedení působí i bývalí prezidentští kandidáti Amr Músá a Hamdín Sabahí.

Vznik nové ústavy vyvolal řadu kontroverzí, přípravy návrhu se nakonec neúčastnili příslušníci sekulárních formací ani menšin a návrh je kritizován jako pouze kosmetické zlepšení v oblasti úpravy vzniku občanských sdružení, zatímco ve většině ostatních oblastí jako krok zpět. Nesouhlas vyvolaly také dekrety prezidenta Mursího, kandidovaného Muslimským bratrstvem, které proces vzniku a schvalování návrhu ústavy vyjímají z pravomoci soudů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Jak si stojí návrh egyptské ústavy ve srovnání se svou předchůdkyní? ZDE

0
Vytisknout
7110

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2012