Drž se dědečka Péťo, ať se neztratíš!

22. 4. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

Blíží se konec volebního období a jisté politické subjekty budou hledat nové pevné zázemí, které by je mohlo dále udržet v nejvyšší politice. Týká se to především politického bumbrlíčka STAN, který je svázán pupeční šnůrou s TOP 09 a protože již STAN poněkud odrostl, mohlo by se stát, že jej TOP 09 odstaví od kojení a pustí k vodě, k vlastní seberealizaci. Petr Gazdík si je moc dobře vědom, že takové odstavení se rovná odchodu z politické scény, jakkoliv se nechává slyšet, že STAN je dostatečně svébytný a silný subjekt, jen jaksi zapomíná dodat, že jen pod křídly TOP 09. Současná spřízněnost a spolupráce byla dána na základě smlouvy obou subjektů a ta v brzké době skončí. Neumdlévající a zuby nehty nejvyšší politiky se držící Petr Gazdík již nyní podniká kroky, jak se nadále ve vysoké politice udržet. Proto se předběžně domluvil s lídry TOP 09 na možnostech prodloužení nové smlouvy, která by byla platná až do roku 2017, kdy bude rovněž končit mandát současného prezidenta.

Od současné smlouvy však prý bude nová smlouva rozdílná v tom, že v nové smlouvě bude zakotveno, že ve volbách do krajských a obecních zastupitelstev bude na vůli krajských organizací uzavřít dohodu s TOP 09 či s jinou politickou stranou. Nechce se ani věřit, že by vedení STAN a především pan Gazdík byli tak benevolentní a demokraticky velkorysí. Pokud je známo i v řadách STAN se v poslední době vyskytuje řada nesouhlasů, prezentovaných nejen starosty nečleny STAN, ale i z řad samotných členů. Vždyť delegace starostů mířících do Prahy bojovat za vyšší dotace s využitím peněz z EU to jasně dokumentuje. Znamená to jediné, pan Gazdík potřebuje dát šanci i jiným a tím dokázat otevřenost a možnost zapojit se do činnosti STAN, jenže nejspíše čas ukáže, jakou podporu pan Gazdík svou velkorysostí dosáhne. Není tajemstvím, že řada měst a obcí přežívají, je zadlužených, řada z nich je na pokraji bankrotu nebo již v exekuci a pan Gazdík se svou eqipou na tom má nemalý podíl. Jeho tolik opěvované spravedlivější přerozdělování finančních prostředků nijak obcím a městům , které se díky politice této vlády a především politice příslušníků strany TOP 09 dostaly do těchto problémů, nijak nepomůže. Nedostatek peněz a dluhy jsou takového charakteru a natolik vážné, že je nějaké vylepšení v řádu desítek tisíc korun z problémů nevytrhne. Pan Gazdík si ovšem věří.

K možnému problému odmítnutí některých starostů svazovat se s konzervativní a pravicovou stranou kdy je známé, že řada z nich preferuje levicovější názory, pan Gazdík sebevědomě prohlásil, že: " My se snažíme být věcnou stranou. Nejsme tak ideově vyhraněni, ale s většinou konzervativních principů TOP 09 souhlasíme." Pan předseda Starostů a nezávislých se snaží o něco, čemu nelze věřit ani náhodou. Především je poněkud záhadný pojem "věcné strany", což si běžný občan ze zkušeností s nimi může vysvětlovat porůznu. O vyhraněnosti či nevyhraněnosti STAN nelze rovněž pochybovat, protože jejich program, činnost a spolupráce se od TOP 09 odlišuje jenom svým názvem. Nastíněný program dalšího období sice dělá klamný dojem rozumné racionální politiky, ale rozum se vytrácí v momentě, kdy prosazuje svůj program silnější a vlivnější TOP 09. V takovém případě již jdou všichni v jednom šiku, společně devastovat republiku. Volební program je jedna věc, jeho realizace věc druhá. Konec konců, co si budeme vyprávět, vládní koalice nás o plnění svého programového prohlášení dnes a denně přesvědčuje.To neznamená, že by takovým měl být každý člen STAN, ale praktikovaná politika (rozuměj spolupráce) tyto dva politické subjekty prakticky v ničem nerozlišuje. Je tom dáno silou vůle vedení STAN a pana Gazdíka po podílu a účasti na vládnutí, moci a penězích.

Antisociální činnost představitelů TOP 09 ve vládě, jejich kroky, potažmo opatření a v neposlední řadě stále probíhající nekonečné, zbytečné, neefektivní, drahé reformy a slepé, neřku-li nadšené přitakávání vedení STAN dokazuje, že pan Gazdík má pravdu když říká, že nejsou "tak" vyhranění. Oni de facto ani vyhranění nejsou, ale jsou monolitem politiky TOP 09, protože ta díky svému personálnímu obsazení v tomto případě skutečně "silně vyhraněných" osobností (Schwarzenberg, Kalousek, Heger, dříve Drábek dnes Müllerová, Langštádlová, Polčák /?/ apod.) hraje prim, potažmo dělá ten marast ve vládní politice. ODS jen odvrací smeče od TOP 09, resp. se jen sama snaží ještě udržet nějaké to postavení, vliv a pozice v koalici a řeší vnitrostranické problémy. I jí totiž docházejí síly a ztrácí i na popularitě mezi svými členy. TOP 09 spolu se snažícími se STAN je mírně na vzestupu, především díky komediálnímu průběhu voleb kandidáta na prezidenta předsedy TOP 09 K. Schwarzenberga. Nebýt jeho, Kalouska a Gazdíka, asi se nám dnes mohlo žít spokojeněji.

Protože se této podařené dvojkolce relativně daří, ctižádostivý Gazdík se svou novou smlouvou neváhá využít všech možností, jak zůstat na výsluní a dál státu škodit, zatímco sám sobě neúměrně pomůže. Jak jinak, vždyť on musí zabezpečit rodinu, rozuměj děti na zlé časy, na které nás připravuje celá koaliční vláda svými kroky a opatřeními. Je-li na tom stejně, jako kolega poslanec M. Benda z ODS, pak se má věru co ohánět, aby zajistil rodině a dětem nejen vysoký životní standard, ale také léta, kdy jedni budou žebrat, chcípat hlady a rvát se o místo pod mostem, oni však budou trvale za vodou díky svému přičinlivému "taťuldovi". Jó, pan Gazdík, to je hlava otevřená! Jak se říká: "Kdo umí, ten umí, kdo neumí, jen čumí". První se naplnilo, to další je otázka času!

0
Vytisknout
10621

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2013