Korupce je všude

3. 5. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Možná se může zdát už přehnané, jak stále přemýšlím nad korupcí, ale nad zprávami z médií tomu nelze jinak. Když si novináři a společnost uvědomili, jak nebezpečnou rakovinou je pro fungování státu korupce a ekonomická kriminalita, a pátrají po realitě, docházejí bohužel k diagnóze, že celá česká pseudodemokracie je prorostlá skrz naskrz. Právě dnes se objevila zpráva o tom, že protikorupční policie konečně obviní v případu Promopro 12 lidí a že tam jde o únik 388 milionů korun z veřejných peněz do soukromých rukou.

Obávám se ovšem, že i kdyby Topolánkova vláda rozumně hospodařila a ušetřila tyhle peníze pro veřejný zájem místo jejich ukradení, ba dokonce i kdyby investovala i desetinásobnou částku do vyšetřování ekonomické kriminality a navýšila počty vyšetřovatelů, soudců, kapacitu věznic, nebude to stačit, neboť podle Novinek.cz se vyvádění veřejných peněz spřáteleným firmám děje na komunální úrovni téměř masově:

"Mnohá česká města a obce jako by se při výběrových řízeních řídily heslem "co je doma, to se počítá". Jak totiž Právo zjistilo při průzkumu regionálních tendrů, je běžné, že dávají mnohamiliónové veřejné zakázky firmám svých vlastních zastupitelů."

O boji proti korupci mluví kdekdo, stejně jako se mluvilo o hodnotách socialistické společnosti za Husáka, třeba o tom, jak je důležité chránit "vlastnictví všech", a přitom lidi kradli brambory na poli a tahali si materiál ze státních podniků domů zcela veřejně. Dnes už to nejsou hodnoty socialistické společnosti, ale "boj proti korupci", co se válí v hubách kdekoho, a nekradou se brambory, ale miliony, také za bílého dne a bez ostychu. Když nám EU prachy dá, prachy dá...

Kauza ProMoPro: Policie navrhla obžalovat 12 lidí, měli předražit zakázku o 388 milionů ZDE

Zastupitelé dostávají od svých měst zakázky za milióny ZDE

0
Vytisknout
14404

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2013