Keňané vyjednávají s britskou vládou o odškodné za jejich mučení v britském gulagu

5. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Britská vláda vyjednává o finančním odškodném pro tisíce Keňanů, kteří byli vězněni v padesátých letech v britském gulagu v Keni a britští činitelé je tam krutě mučili. Povede to zřejmě k velkému množství odškodného pro mnoho dalších britských obětí po celém světě.

Poté, co pokusy britské vlády blokovat žádosti o odškodnění za mučení od kdysi Brity vězněných Keňanů u soudů opakovaně selhaly, zahájili nyní britští právníci historické rozhovory s obětmi britského mučení o výši odškodného.

K tomuto vývoji dochází poté, co byl na britském ministerstvu zahraničí objeven obrovský archiv dokumentace z konce britské koloniální éry. Z tajné dokumentace týkající se keňského povstání Mau Mau v padesátých letech vyplývá, že vysocí britští koloniální činitelé schválili děsivé mučení vězňů v britských koncentračních táborech v Keni a ministři a politici v Londýně měli přesné informace o brutálních poměrech v britských koncentrácích, kde byli lidé mučeni a vražděni.

Minulý týden přiznalo britské ministerstvo zahraničí, že je nutno otevřít debatu o britské minulosti a dodalo: "Je trvajícím rysem naší demokracie, že jsme ochotni se z historie poučit." Na odškodné bude mít nárok zřejmě až 10 000 osob a celková míra odškodného se odhaduje na desítky milionů liber.

Toto odškodné povede zřejmě k žádostem o odškodné za věznění a mučení britskými úřady v mnoha dalších zemích. Odhaduje se, že Británie věznila ve svém gulagu ve svých koloniích 80 000 - 300 000 lidí.

Obětí britského mučení byl i Hussein Onyango Obama, dědeček dnešního amerického prezidenta. Podle Obamovy babičky mu britští vojáci píchali špendlíky pod nehty a do zadnice a mačkali mu varlata železnými tyčemi. Dva z pěti prvních keňských žadatelů o odškodné, jejichž případ se stal pro všechny ostatní precedentem, byli britskými vojáky vykastrováni.

Keňská vláda zrušila zákaz hnutí Mau Mau teprve v roce 2002 a od té doby zahájily oběti britského mučení proces žádosti o odškodné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8768

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2013