Ne Česká televize, ale dluhy firmy, která vlastní Novu, se vymkly kontrole

6. 5. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 3 minuty
reakce na rozhovor generálního ředitele Jiřího Andruška pro časopis Týden "Financování České televize se vymklo kontrole". Psáno pro týdeník Marketing&Media

Generální ředitel prozatím ještě největší komerční televize v Česku zaútočil v časopise Týden na princip solidární platby za veřejnou službu. Zatímco CME se potácí v miliardových dluzích, recykluje staré filmy, vysílá zpravodajství o mrtvolách a tklivých příbězích mrzáčků, opouštějí ji inzerenti a čeká jako na smilování Boží na kupce, Česká televize zažívá rozvoj. Nemá reklamu a nechce ji. I kdyby ji chtěla, všichni jsou rádi že ji nemá a už ji nepovolí. Investuje do nových technologií i pořadů, rozvíjí pátý kanál pro děti, uvažuje o šestém, spouští vysílání v HD, staví nové regionální studio, její zpravodajství je lídrem trhu.

Koncesionáři platí, na rozdíl od inzerentů. Televizní kapitalismus je totiž v troskách. To vše je logické. Stejně logické je, že "Česká televize přeplatí na trhu s obsahem Novu, kdykoliv se jí zachce". Protože tvůrce zde má na rozdíl od Novy jistotu zaplacení honoráře. To vše není "ukázkou zásadní komercializace ČT", ale ukázkou Andruškovy strategické nedostatečnosti. "Krize není", tvrdil nejlepší ministr financí všech dob před časem a ředitel Novy uvěřil. Výsledky CME už byly zveřejněny, Borovanem řádně okomentovány, burza se vyděsila.

Vtip je v tom, že veřejná služba není součástí trhu. Trh se stará o zisk akcionářů, služba o plnění společenské objednávky a povinnosti zákona. Tak praví rozsudky TF1 versus Komise T-17/96 z roku 2005 a T-354/05 z roku z roku 2009 o státních podporách prováděných Francií ve prospěch France 2 a France 3. Evropský soud judikoval slučitelnost veřejné podpory pro veřejnoprávní vysílatele ve smyslu čl. 87 odst. 1 ES. Povinnosti ČT jsou jasně definovány zákonem i doporučeními Rady Evropy. Veřejná služba má usilovat o diváky i v oblasti zábavy. Má informovat, vzdělávat a bavit. Co nejvíc lidí. Terestrickým vysíláním, v kabelu a na satelitu, na internetu a v dalších digitálních médiích. Má usilovat o sledovanost, vedle kritérií kvality. To vše dělá.

Nova míří k bankrotu.

vyšlo v týdeníku MaM

Citace z veřejných zdrojů: Time Warner momentálně drží 49,9 procenta CME. Dluh CET 21 vůči mateřské firmě CME Investments ke konci roku 2012 činil 5,4 miliardy korun. V loňském roce zaplatila Nova skoro 500 milionů korun jen na úrocích. Za poslední tři roky činil podle serveru Borovan kumulativní objem úroků přes 1,8 miliardy korun. CET 21 podle stejného zdroje v minulosti emitovala také velký objem dluhopisů -- na podzim 2010 za 170 milionů eur, v srpnu 2012 pak za 70 milionů eur. Přes přes 220 milionů korun činila nepovedená investice do Bontonfilmu, která je na odpis. CET 21 ke konci roku 2011 svým obchodním partnerům či majitelům dlužila skoro 5,8 miliardy korun.

Tržní kapitalizace CME podle údajů z newyorské burzy spadla začátkem dubna 2013 pod 300 milionů dolarů. CME má 1,08 miliardy dolarů dluhů. Loni CME skončila v minusu 546 milionů dolarů, o rok dříve ztráta dosáhla 180 milionů dolarů. Opce Time Warner na navýšení podílu v CME by podle zdrojů Borovan.cz měla vypršet na konci května.

zdroj Borovan.cz ZDEZDEZDEZDEZDEZDEZDE

Je to jako v tom pořadu o zatoulaných psech - Chcete mě?

Autor je mediální a politický analytik, bývalý člen Rady ČRo

0
Vytisknout
12211

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2013