POZORUHODNÉ:

Luboš Palata v IDnes obdivuje americké vraždění na dálku

3. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Pilot dronu - práce snů. USA jich už trénují více než stíhačů

Je to dnes asi nejžádanější vojenská profese, alespoň pokud jde o americkou armádu. Má totiž oproti všem ostatním jednu výhodu, pilotům dronů, dálkově řízených bezpilotních letounů, nehrozí, že za svou chybu či útok nepřítele zaplatí smrtí nebo zraněním.

Přitom není nijak náročná, sedíte před obrazovkou, máte před sebou přístrojovou desku. A to, co děláte, se podobá tak trochu "střílečkám", které hrají miliony dětí po celém světě. S tím rozdílem, že toto je realita.

Má totiž oproti všem ostatním jednu výhodu, pilotům dronů, dálkově řízených bezpilotních letounů, nehrozí, že za svou chybu či útok nepřítele zaplatí smrtí nebo zraněním.

Drony neboli bezpilotní letadla se během minulých let staly doslova zbrojním a vojenským hitem.

Zdroj: ZDE

Zatímco po celém světě se média zabývají americkou politikou vraždění osob v cizích zemích na dálku pomocí bezpilotních letadel jako činností zločinnou, mj. porušující suverenitu napadených zemí, která způsobila smrt tisícům nevinných osob (viz opakované a důrazné protesty pákistánské vlády proti americkým leteckým úderům na území Pákistánu), Luboš Palata v IDnes jásá nad tím, jaké je to moderní a lukrativní zaměstnání. Obscénnější cynismus je k zaznamenání málokdy. Jak by se vám líbilo, kdyby se Spojené státy rozhodly, že je nutno vyvraždit pár Čechů, a začaly nad ČR posílat svá bezpilotní letadla... nikdo by si nemohl být jistý, že unikne smrti. Palatovi se to vraždění však zjevně líbí, zatím se ho to netýká... (JČ)

0
Vytisknout
8545

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2013