ANALÝZA

Krtečci tak trochu jinak aneb kdo je tady žrádlo pro psy

15. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 11 minut

Řekněme si narovinu, že stejně jako v případě "falešného asistenta", "kaprů", "střílecí tužky", "milionů v krabici od bot", "mrtvé kočky" či "sedmičky bílého", "složené Vietnamky" tak i v případě "krtečků a žrádla pro psy" mne zaráží několik málo detailů: naprosto fantaskní scénáře i rekvizity a brilantní operační provedení, představitelné pouze v detektivkách z padesátých let a účelové chování policie i státních zastupitelství. Buď v extrémní prospěch pachatelů (Janouškovi nezabavili ani řidičský průkaz, natož aby ho zadrželi a podrobili nucenému odběru krve; Lukáš Kohout byl odsouzen ke 2 rokům vězení s podmínečným odkladem na pět let, aniž musel zaplatit celou škodu), nebo v extrémní neprospěch údajných pachatelů (Rath je ve vazbě tak dlouho, že mohu mít velmi oprávněné obavy z kvality podkladů, které byly známy policii v době vydání žádosti o jeho zadržení). A nakonec i "uklízecí" role soudů a některých advokátů (a advokátek - jako v případu "čuněte").

To, co mi ale vadí extrémně, je dlouhodobé plošné telekomunikační sledování ústavních činitelů, poslanců, zastupitelů a jejich okolí (s vědomím soudu nebo bez něj - to je už jedno), ale i dalších, ryze soukromých osob bez jakéhokoliv obstojného zveřejněného zdůvodnění. Rozsah tohoto sledování není naprosto adekvátní výsledkům a je v příkrém protikladu k záměrům, deklarovaným politiky (vzpomeňme například prohlášení Ivana Langera k odposlechům). Výsledky odposlechů 46 osob v kauze úniku Kubiceho zprávy například nepřinesly vůbec žádný výsledek. No bodejť. Jeden z aktérů této kauzy byl přímo agentem vojenské rozvědky. Pod jménem samotného Langera inspekce odposlouchávala celkem 19 čísel, přičemž jen jedno z těchto čísel bylo jeho. Cílem nebylo hledání poslance od křesťanských demokratů, ale rozkrývání "pretoriánské gardy". Premiér Mirek Topolánek, sotva vyšlo najevo odposlouchávání novinářů i politiků, prohlásil: "Je to dračí vejce minulé vlády a minulého ministra vnitra." Houbeles. Byla to válka dvou skupin špinavců, které s politiky jakékoliv strany nemají soucit už dlouho. Ještě z dob Rumla.

Ministr vnitra Langer po volbách, které únik Kubiceho zprávy fatálně ovlivnil, konstatoval 29. března 2007, že "dračí vejce" minulých vlád musí být zničeno a že se takové věci už nesmí opakovat. Aby v budoucnu bylo zabráněno podobným excesům, musí dojít ke změnám nakládání s odposlechy. Všichni, kdo se zabývají odposlechy, musí vědět, že jejich práce je kontrolována a vyhodnocována, musí být přesně stanoveny podmínky pro povolování odposlechů, počet osob zpracovávajících odposlechy musí být omezen, musí dojít k důsledné evidenci pořizovaných kopií, k omezení počtu osob seznámených se sledovanými účastnickými čísly a musí probíhat systematická a důsledná kontrola." Počet odposlechů v ten rok klesl téměř o třetinu (v roce 2006 vyšetřovatelé vyslechli 7672 hovorů, v roce 2007 to bylo 5491 případů), řekl v roce 2008 Langer. Pouze 36 procent spisů, u kterých policisté využili možnost odposlouchávat stíhané osoby, skončilo návrhem na podání žaloby. Jinými slovy 64 procent odposlechů omezilo za vlády Ivana Langera ústavní práva nevinných osob. Dodnes nebyly odhaleny zdroje úniků odposlechů a vyšetřovacích spisů. Myslím, že záměrně.

Ani nahrávky "Bém - Janoušek" a následná Janouškova "dopravní nehoda" nebyly náhody, ale řízenými provokacemi silových složek státu. Dva příbuzní ministra Kubiceho patří mezi Janouškovy blízké známé. Kubiceho zeť Daniel Kučera byl Janouškovým právníkem a tchán ministrova syna Peter Kuchár šéfuje developerské společnosti Prominecom (dříve Navatyp), tedy "zlatému vejci", o kterém se Janoušek v odposleších bavil s Pavlem Bémem. Nikdo také neřekl, že ona žena, sražená Janouškem, byla manželkou šéfa vietnamské tržnice SAPA...

Propojení Babiše s Karlem Randákem, stejně jako propojení Topolánka s Andorem Šándorem či Kalouska s Jiřím Růžkem, šéfem finančně analytického odboru MF Milanem Cícerem, jehož příbuzný (bratranec matky) je bývalý velitel čsl. tankové divize plk. Zdeněk Zbytek, či Martinem Bartákem - to jsou přece všechno nitky, které rozehrávají různé varianty mocenských soubojů prostřednictvím kamarádů a kamarádů kamarádů. Připomeňme ještě nestora tohoto systému - bývalého šéfa ekonomické kontrarozvědky Evžena Šírka a jeho souboj s bývalým příslušníkem BIS a tehdy šéfem bezpečnostního odboru NBÚ Martin Hejlem o Českou spořitelnu, Klausovy a Ivo Svobodu.

Domnívám se, že rozsah odposlechů a sledování telekomunikačního provozu a jejich oprávněnost není dnes znám nejen ministrovi vnitra, ale ani členům příslušného parlamentního dozorového orgánu - komisi "velké ucho". Nevěřím, že by byl menší. Naopak. Bude vyšší. A sledování telekomunikačního provozu automatickým systémem musí být daleko intenzivnější než kdykoliv v minulosti. Když hledáte jehlu v kupce sena, musíte mít nejdřív kupku sena.

"Vlivové války" uvnitř samotné BIS i mezi BIS, civilní i vojenskou rozvědkou a specializovanými složkami policie jsou realitou už déle než patnáct let. Vzpomeňme na případ teplého Vulterina a teplého Hurrana, na fiasko při verbovce iráckého konzula, na kompromateriály na šéfa vojenské rozvědky Krejčíka, které prefabrikovali důstojníci vojenské rozvědky před časem... Například generál Adam nikdy nebyl spolu s dalšími pachateli zatčen a souzen. Žádná z vlád s tímto neblahým stavem výrazně nezatočila. Všichni se báli. A všichni se snažili na nečinnosti nějakou tu informacičku vydělat.

Nasazení stovek osob v kuklách a se samopaly v zástavbě plné civilů k "realizaci" neozbrojených údajných pachatelů uprostřed noci (zatknout všechny podezřelé bylo možné ve dne a s padesáti příslušníky kriminální služby v civilu), případně vniknutí ozbrojených policistů do budovy parlamentu, televize či objektu vojenské rozvědky je pak tyjátrem, kterým se "realizuje" (pomocí krtků) pouze psychologické zastrašování "zájmových osob" (žrádla pro psy) a mediální hysterie. Účelový únik části spisů do médií, s prefabrikovanými obviněními, o jejichž důvodnosti mám svoje pochyby, pak vytváří umělé stopy, které nejsou vždy s následnou realitou v souladu, mnohdy naopak svědčí o snaze dezinformovat veřejnost či zakrýt zločinné spiknutí policie a tajných služeb.

Vysvětlivka pro civily: "krtek" je ve zpravodajském žargonu označení pro dlouhodobě "podstaveného" (infiltrovaného) agenta-"nelegála" v "prostředí" protivníka...

"Důvodem pro to, aby byl Milan Kovanda propuštěný na svobodu, je podle mluvčího ostravského soudu Alexandra Dadama to, že se přiznal k činům, ze kterých je obviněný. Kovanda je stíhaný kvůli podílu na nelegálním sledování, které si měla objednat vedoucí kanceláře premiéra Nečase Jana Nagyová," hlásí Novinky. Nebude on ten svinčík nakonec uklízet?

"Premiér Petr Nečas dal po 18. 9. 2012 slib prostřednictvím Jany Nagyové a Romana Bočka třem poslancům poskytnutí úplatku formou významných postů," cituje z policejního usnesení MfD. Kdo jiný, že... Takže teď se vyjednává zatčení premiéra...

Nečas před velmi krátkým časem v parlamentu uvedl, že vojenská tajná služba hlídala jeho manželku před "nebezpečím" sledování - prováděla "kontrasledování". Tuto verzi potvrdili Páleník a Kovanda (podle informací Aktuálně.cz), kteří se hájí tím, že nešlo o sledování, ale naopak o takzvané kontrasledování, tedy zajištění premiérovy manželky před špiclováním. V České televizi to řekl advokát Ondreje Páleníka Tomáš Sokol. Snažili se prý vyhovět právě premiérovi. Jana Nagyová jim totiž podle jejich verze sdělila, že si to přeje premiér. Nyní tvrdí Nečas, že "o ničem nevěděl a i přesto toho lituje". Je smutné mít za předsedu vlády idiota.

Kalousek k současnému zatýkání konstatoval, že to vše "mohla být jen záminka k oslabení rozvědky" a "zátah" byl nepřiměřený. Souhlas. Mohla. Byl. Podle ministra financí způsobila kauza České republice obrovské ztráty na spolupráci se zpravodajskými službami. Tomu se lze jen smát. Zahraniční tajné služby si pouze prověřily operační schopnosti některých svých "ryb", které jim uvízly na háčku. Největším nebezpečím pro Českou republiku je přece premiér, rozvádějící se s manželkou, o které neví, zda náhodou nemá za milence ruského či amerického agenta, a který ji dá prostřednictvím své milenky proto sledovat nezákonně přes generála vojenské rozvědky agenty, jejichž sledku ona manželka (v civilu nikoliv Mrs. Smith, ale profesionální matka čtyř dětí v domácnosti, v letech 2006-2011 studentka speciální pedagogiky UJAK) dekonspiruje už za tři dny. Tak diletantskou službu by měli rozpustit hned, než napáchá další škody... Není to tak dlouho, co vysoký důstojník české vojenské rozvědky Milan Š. nabízel KLDR, Rusku či Ukrajině za miliony korun tajné informace tak hloupě, že ho chytili... (podle informovaného zdroje to ale nebyl "vysoký důstojník", ale obyčejný praporčík Š.P., dosazený do služby plukovníkem H.A. , bývalým financmajstrem Š., postupně protlačený až na finanční oddělení do funkce "pomocáka", asi aby včas informoval, kdyby se někdo začal pídit po rozkrádání platů legalistů i jiných finančních machinací za Š. a HA... - pozn. autora) Podle jiného zdroje podobně dobře informovaného, "pokud by nějaký přílišný optimista chtěl tvrdit, že tímto případem byl nastartován očistný proces v onom Augiášově chlívku, lze mu s povzdechem oponovat, že dokud za Milanem Š. nenapochodují do vězeňských cel pánové plk. Miroslav K., plk. Jindřich K., pplk. Vladimír K., gen. Š., gen. K., gen. P., a taktéž praporčík Kaca v prvním pořadí, nelze o výplachu chlívku vůbec hovořit. " Jiný gen. P. už sedí, i když za něco úplně jiného...

Schyluje se přece k uzavření zakázky za 200 miliard. A premiér RNDr. Nečas byl před několika měsíci, tedy s dostatečným časovým předstihem, písemně informován o tom, že v dohledné době bude vydána kniha jednoho bývalého nelegála vojenské rozvědky, pplk. R.L., odhalující zákulisí této služby včetně operací na území států EU a NATO. Obávám se, že tohle nezastaví ani na svobodu vypuštěný uklízeč generál Kovanda.

Řečeno s Bémem (uniklý odposlech komunikace s Janouškem o Navatypu), opravdu "je v tom potřeba udělat pořádek. Jinak to bude hroznej bordel." Přiznám se, že být žrádlem pro psy se mi nechce. Vám jo?

A nakonec se zeptám stejně, jako Petr Kamberský:

"matka všech otázek": je zatýkání "jedné party" vítězství práva nad institucionalizovanou korupcí, nebo jen "druhá parta" sestřelila tu první?"

0
Vytisknout
14687

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2013