Spanilá jízda. Politický styl Nečasovy vlády a jeho důsledky

19. 6. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 12 minut

"Lid je zdrojem veškeré státní moci; vykonává ji prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní." (Ústava ČR, čl. 2, par. 1.)

"Slib poslance a senátora zní: "Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."" (Ústava ČR, čl. 23, par. 3)

Odstupujícímu premiérovi Nečasovi zlomil vaz skandál spojený se zneužitím vojenské tajné služby pro soukromé účely jeho nejbližší spolupracovnice a milenky Jany Nagyové. ODS se teď zřejmě pokusí o kosmetické změny ve vládě, která by ve staronovém složení měla pokračovat dále. Je samozřejmě otázka k jakému řešení se přikloní prezident Miloš Zeman, který má nyní rozhodující slovo v celé věci. O dalším vývoji je nyní zbytečné spekulovat, ale myslím si, že je už dnes dobré se zaměřit na první kolo katarze spojené s činností odcházející vlády Petra Nečase.

Existuje řešení systémové krize české politiky?

18. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Aféra "Nagygate" není otázkou nějakého nepochopitelného selhání jednotlivců, jak se ji - možná bez jasného vědomí následků - snaží prezentovat represívní aparát a jeho obdivovatelé. Napojení kmotrů na politiku a zneužívání státních zakázek jsou v českých poměrech nezbytné systémové prvky, které zajišťují financování politických stran s nepočetným členstvem, stran, které nevystačí se státními příspěvky na vlastní činnost a příspěvky členské jejich finanční tíseň příliš nevylepší. Logickým a nevyhnutelným důsledkem zmíněného stavu pak je, že do fungování těchto subjektů podstatným způsobem mluví ti, kdo seženou další dodatečné prostředky výměnou za protislužby "štědrému" dárci. To se netýká ani zdaleka jen ODS, ale všech parlamentních stran bez výjimky. Ještě jednou, prosím: Bez výjimky.

Národní galerie VI: Europa Jagellonica: deset milionů, které by Alena Hanáková opravdu měla vysvětlit

18. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 9 minut

Situace kolem deseti milionů Kč ze státního rozpočtu, které šly na zaplacení dluhu po výstavě Europa Jagellonica, se zamotává. Původně se zdála být jednoduchá: 30. září 2012 zůstaly po ukončení výstavy Europa Jagellonica závazky, překračující deset milionů Kč. Ministerstvo kultury na jejich pokrytí vyčlenilo v listopadu 2012 příslušnou částku, i když výstavu nepořádala žádná z jeho příspěvkových organizací, ani žádná jiná státní organizace, ale příspěvková organizace Středočeského kraje.

Respekt: Loajalita s kmotrem z panství Hluboká

18. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 8 minut

Kvalitu média poznáte i pohledem do jeho archivu. Respekt se pyšní svou "investigativní" pověstí. Ovšem ta je krotká: vzhledem k historicky daným vazbám na některé "informační zdroje" z prostředí tajných služeb. Informační servis Občanského fóra, který se později proměnil v "Respekt", vyhodnocoval různá udání občanů, která přicházela do KC OF na tehdejší mocné. Někteří z tehdejších spolupracovníků se přesunuli do vznikající FBIS, někteří i jinam. Kdysi záslužná práce stigmatizovala ale žurnalistiku Respektu až do dnešních dnů. Článek Marka Švehly z roku 2010 ukazuje, jak Respekt naložil z možným sólokaprem o tom, jak "kmotr" z Hluboké protlačoval "svou radní" do Rady Českého rozhlasu.

Více než 100 000 lidí demonstruje v Brazílii proti vysokým cenám a špatným službám

18. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Poslední kapkou bylo zvýšení cen autobusových jízdenek

V pondělí došlo v Brazílii k obrovským protestům. Více než 100 000 lidí vyšlo po celé zemi demonstrovat do ulic proti agresivním policejním zásahům, špatným veřejným službám a vysokým cenám světového poháru ve fotbale.

Demonstrace v městech Rio de Janeiro, São Paulo, Brasilia, Belem, Belo Horizonte, Salvador a jinde začaly pokojně, ale na některých místech došlo k potyčkám s policií a zapalování automobilů a autobusů.

Původně menší protesty z minulého týdne se rychle rozšířily, protože policie podle kritiků zasáhla nepřiměřeně brutálně gumovými projektily, slzným plynem a bitím demonstrantů. Podrobnosti v angličtině ZDE

Pokouší se britská vláda umlčet média ohledně špehování občanů a zahraničních diplomatů?

18. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Britské ministerstvo obrany vydalo dne 7. června důvěrnou směrnici, tzv. "D notice", společnosti BBC a dalším britským médiím. Jejím cílem bylo potlačit šíření informací o špehování občanů a diplomatů výzvědnými agenturami Británie a USA.

Šéfredaktoři byli požádáni, aby nepublikovali informace, které mohou "ohrozit bezpečnost státu a možná i britský personál". Cenzurní směrnice "D notice" byla vydána den poté, co deník Guardian zveřejnil podrobnosti o špehování, které provádí americký Úřad pro bezpečnost státu (NSA) prostřednictvím svého programu Prism.

Rusko a Turecko reagovalo zuřivě na zprávu, že je Británie špehovala na summitu G20

18. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Turecko, Jihoafrická republika a Rusko reagovaly hněvivě a požadují od britské vlády vysvětlení, jak je možné, že jejich politikové a vysocí diplomaté byli špehováni a odposloucháváni během summitu G20, který se konal r. 2009 v Londýně.

Ministerstvo zahraničí v Ankaře uvedlo, že je nepřijatelné, že britská vláda odposlouchávala telefonáty a monitorovala počítače tureckého ministra financí a dalších 15 členů turecké delegace na summitu G20 v Londýně. Pokud to bude potvrzeno, špehování spojence Británie a člena NATO je "skandální", uvedlo. Ministerstvo si zavolalo britského velvyslance a sdělilo mu zuřivou reakci Turecka osobně: "V době, kdy mezinárodní spolupráce závisí na vzájemné důvěře, respektu a otevřenosti, je takové chování od spojenecké země nepřijatelné."

Edward Snowden: Spojené státy zlikvidovaly jakoukoliv možnost spravedlivého soudu se mnou

18. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

To, že vás [bývalý americký viceprezident] Dick Cheney označí za zrádce, je největší čest, jaká se Američanovi může dostat."

Americký whistleblower Edward Snowden, který prozradil, že americký Úřad pro státní bezpečnost špehuje na internetu miliony nevinných lidí, varoval v onlinovém rozhovoru se čtenáři deníku Guardian, že pravda o rozsahu špehování občanů, které provádějí americké úřady, vyjde najevo, i kdyby byl umlčen či usmrcen: "Vláda Spojených států toto nebude nyní schopna utajit tím, že mě zavře nebo zabije. Pravda vyjde najevo a nedá se tomu zabránit."

Obama hájil "rovnovážný systém kontrol" ohledně špehování, které provádí NSA

18. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Barack Obama se vyjádřil k tomu, co charakterizoval jako "veřejné pozdvižení" týkající se prozrazení dokumentů o špehování z americké NSA. Naznačil, že americké úřady budou usilovat o vydání whistleblowera Edwarda Snowdena z Hongkongu.

Obama také konstatoval, že vytvořil inspekční radu, jejímiž členy budou nezávislí občanů, a nařídil odtajnění dokumentů o špehování, aby veřejnost viděla širší kontext.

Británie špehovala zahraniční politiky na summitu G20

17. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

Zahraniční politici a představitelé, kteří se v roce 2009 účastnili v Londýně summitu G20, měli z příkazu britských hostitelů "napíchnuté" a monitorované počítače i mobilní telefony. Ukazují to dokumenty, které získal deník Guardian.

Někteří delegáti byli oklamáni a využili interetové kavárny zřízené britskými výzvědnými službami za účelem čtení jejich emailové pošty.

28894

OBRAZY Z RUS:

Komercionalizace je v Rusku téměř nesnesitelná

18. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Reklamy jsou všude. Když jedete po eskalátorech v Petrohradu do metra, křičí na vás audioreklamy z reproduktorů. Jsem rád, že je tohle dělat v Praze - nebo v Londýně - ještě nenapadlo. Cestující to obtěžuje hodně.

28895

OBRAZY Z RUS:

Knižní vydání literárních klasiků jsou běžně k dispozici

18. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Po pádu komunismu se pár nadšenců v Praze rozhodlo, že podobně, jak je tomu v západních knihkupectvích, klasická díla ze zlatého fondu české a světové literatury by měla být v knihkupectvích trvale k mání. Založili proto tzv. Českou knižnici, která se stala bohužel fiaskem. Jsou snad dnes v Česku v knihkupectvích běžně k dostání klasická díla české literatury? Samozřejmě že ne.

V Rusku to kupodivu funguje stejně jako na Západě, jak dokladuje tento snímek děl Michaila Bulgakova i jiných klasiků. Druhý snímek níže ukazuje, že kdysi tvrdě zakázané knihy Alexandra Solženicyna o stalinském teroru jsou dneska běžně a trvale k mání v každém knikupectví v několika vydáních. (Na fotografii vidíte tři různá vydání Solženicynova díla Soustroví Gulag).

Nejsem sama: nový radiodokument Dominiky Švecové

18. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Nový radiodokument spolupracovnice Britských listů Dominiky Švecové Nejsem sama vypráví příběh Britky, matky pěti dětí, která se díky své silné víře a pevné životní filosofii dokázala vyrovnat se smrtí svých svých dvou synů.

Bude se vysílat ve středu 19. 6. 2013 od 21:45 hodin na stanici Vltava.

Podrobnosti ZDE ZDE

BBC hledá silný korupční příběh z ČR

16. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

BBC hledá silný osobní příběh z České republiky o korupci a o úplatkářství. Chce ho natočit ve dnech 24.-27.6. Kdo má zájem ventilovat korupční příběh, spojte se na facebooku s Robem Cameronem z Českého rozhlasu ZDE, anebo napište redakci Britských listů.

Stane se kauza "Nagyová- Nečas" relevantním forenzním auditem polistopadového okrádání státu?

18. 6. 2013 / František Štván

čas čtení 2 minuty

Vyšetřování této kauzy, pokud policejním vyšetřovatelům jdoucích správným směrem někdo nehodí mocenské klacky pod nohy, by mělo být v pravém slova smyslu forenzním auditem, který buď za pomoci jasných důkazů prokáže či vyvrátí podezření většiny společnosti, že naše ekonomické a sociální společenské problémy nejsou zdaleka jen dílem globálních ekonomických krizí, ale kolosálního rozkrádání nadhodnot, které občané formou daní a povinných odvodů, v dobré víře, že "táborské" kádě nikdo nerozkrade, svěřovali a svěřují svému státu. Což o to. Já tuto kauzu jako důkaz, že se všemožní "kalouskové" vždy hluboce pletli ve složení jídelníčku obyčejných lidí, když před nimi hnusnou lží, že projídají budoucnost příštích generací, tajili skutečnou příčinu, nepotřebuji.

Fitch: Čínská úvěrová bublina překonává vše, co z moderní historie známe

17. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Agentura Fitch upozorňuje, že čínská úvěrová bublina dosáhla 200% HDP a na rozdíl od minulosti se země nebude moci této zátěže zbavit ekonomickým růstem, protože zátěž roste dvakrát rychleji než reálná ekonomika. Podle Fitsche čínská vláda může krizi v zásadě zvládnout, ale podepíše se to na výrazném snížení ekonomického růstu a hrozí politická a sociální nestabilita.

Ode zdi ke zdi. Vládní krize jako krize české demokracie

15. 6. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 10 minut

Výroky premiéra České republiky budí závažné pochybnosti o tom, jestli je Česká republika opravdu demokratická země, tj. jestli v ní vládnou lidé, kteří jsou opravdu demokraté,nebo spíše političtí podnikatelé, kteří nás voliče potřebují (zatím) jen k tomu, aby mohli se svým politickým mandátem úspěšně podnikat.

V posledních více než dvaceti letech a v posledních pěti letech se stále větší intenzitou jsme svědky absolutního odcizení mezi reprezentanty lidu (politiky) a voliči. Zdá se, že řada českých politiků žije dnes v jakési "bublině", která je tím větší, čím vyšší a důležitější funkci konkrétní politik vykonává. Tato vláda je flagrantní ukázkou ztráty soudnosti a arogance moci, která nemá a nechce vzít najevo svojí základní, elementární odpovědnost k politickému systému České republiky a k občanům České republiky. Jsou v ní lidé, kteří nemají ani potuchy o tom, jak funguje společnost a jaký je vlastně smysl slova demokracie. Svým chováním budí naopak dojem, že udržení se u moci je cílem samo o sobě. Tomuto cíli jsou ochotni podřídit všechno - osud celé země i svoji osobní čest a integritu a v neposlední řadě kredibilitu politického systému (nebo to, co z ní zbylo). Moc (a z ní plynoucí výhody a závazky) je základním, přímo elementárním cílem, který už nemá žádný reflexivní vztah k voličům a veřejnému zájmu. V minulosti se vláda hájila tím, že "musí dokončit reformy", které prosazovala často nestandardními prostředky. Dnes už ani o tom nemluví. Dnes už prostě mluví jenom o tom, že neodejde. A nutno dodat, že v případě ODS, Petr Nečas riskuje (nebo spíš obětuje) i politickou budoucnost svojí strany.

Kam čert nemůže, nastrčí Nagyovou!

18. 6. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 12 minut

K událostem posledních dnů se už vyjádřil kde kdo. Stanoviska, názory či vyjádření politiků, v nichž se vždy resp. zpravidla najde něco, co více či méně veřejnost zaujme. V tomto případě to může být, či spíše je, vyjádření sněmovními větráky ošlehaného poslance Marka Bendy (ODS) v rozhovoru s Janem Martínkem pro sobotní vydání deníku PRÁVO (15.06.2013). Zde ukázka několika duchaplných odpovědí. Na otázku redaktora, které předcházelo konstatování, že je M. Benda právník se zeptal, zda podle něho není korupce, když někomu slíbíme lukrativní post za to, že nenechá padnout vládu, Marek Bedna sebevědomě odpovídá:

Taliban vyhlásil válku Gruzii. Gruzínská policie údajně odhalila teroristickou skupinu

18. 6. 2013 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 3 minuty

Gruzínské Ministerstvo vnitra vydalo prohlášení o zadržení dvou občanů Ruské federace, pocházející z Dagestánu. Dva mladí muži, údajní teroristé, jsou hledaní ruskou policií za účast na vraždě a za další těžké zločiny ZDE. Střídavě bydleli v Gruzii a pohybovali se po kavkazských regionech. V tbiliském bytě, kde bydleli, se našlo velké množství trhavin a střelných zbraní. Navíc tento byt vlastní osobní pilot prezidenta Saakašviliho, pocházející z etnické menšiny Čečenců.

Jana Šťastná: Děti s námi zažívají pocit úspěchu

18. 6. 2013 / Pavel Pečínka

čas čtení 6 minut

Amari kereka znamená česky Naše kolo. Mnozí obyvatelé Brna ale už z plakátů a radničních tiskovin vědí, že jde o hudební a taneční festival převážně dětských romských souborů. O letošním festivalu, který se uskutečnil 23. května v brněnském kulturním středisku Musilova, nám řekla víc jeho koordinátorkou Jana Šťastná. Učí na základní škole na náměstí 28. října v Brně, kterou navštěvuje mnoho romských žáků.

Vzpoura v Turecku a dilema Kurdů

17. 6. 2013 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 7 minut

Pozornost světa se v této chvíli upírá na náměstí Taksim v Istanbulu a na lidové povstání proti vládě Recepa Tayyipa Erdogana. Všichni říkají, že jde o pokračování vlny antiautoritářských rebelií, která táhne celým světem a poslední dobou zejména Středním východem. Nyní dospěla do Turecka, dlouhou dobu vychvalovaného pro svoji "vzorovou" vládu, díky níž mělo být Turecko vůči takovým vzpourám imunní.

O jedné hrůze bez konce

16. 6. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 12 minut

V podstatě každý rok od svého sestavení čelila vláda Petra Nečase nějaké krizi -- a čekalo se, tu méně, tu více, že padne. Nepadla, ani když jeden z jejích partnerů -- Věci veřejné -- odešel do opozice. Kus Věcí veřejných se přelakoval na nikým nevolenou platformu LIDEM - a vládlo se dál.

Jsou zákony, schválené lobbisty, platné?

16. 6. 2013 / Petr Novák

čas čtení 1 minuta

Pokud by se prokázalo u nezávislého soudu, že poslanci byli uplaceni, a tak byly schváleny zákony, které by jinak schváleny nebyly, platily by tyto zákony?

A pokud by se šlo zpětně do minulosti posledních dvaceti let, kdy se schválilo kde co za různé prebendy a výhody, bude platit vůbec nějaký novodobý zákon?

My přeci víme, že spousta zákonů byla ušita na míru kmotrům a lobistům, ale kdo s tím co udělá?

Tím, že se odsoudí chování, které vedlo ke schválení zákonů, ještě není vyhráno.

Motoristé v lese 2013

17. 6. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Zase po nějaké době jsem u nás v lese narazil na motorkáře. Za posledních pár let, kdy fotím motoristy, kteří vniknutím pomocí motorového vozidla do lesa porušují zákony této země a vystavují je policejním sankcím, a tyto fotky posílám Policii ČR, se podařilo situaci u nás v lese výrazně zlepšit. Přesto se ovšem ještě sem tam někdo objeví.

Rob Cameron: "Uvolněný Petr Nečas"

17. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

K rozsáhlému článku o rezignaci českého premiéra na serveru BBC přidal pražský novinář Rob Cameron tuto svou analýzu:

Toto je napínavé politické drama, v němž hraje roli několik linií obvinění: rebelující poslanci, kteří prý dostali úplatek, aby udrželi vládu u moci, vysocí vládní činitelé obvinění z toho, že se nechali zkorumpovat pochybnými podnikateli, výzvědné služby protizákonně provádějící špehování. Avšak jádrem toho celého je vztah mezi politikem a jeho spolupracovnicí, jíž důvěřoval. Je to Borgen (slavný dánský televizní seriál z vrcholné politiky) v Čechách, trochu je to také West Wing (seriál o americké politice) a také The Thick of It (vysoce ironický a zábavný britský TV seriál z vrcholné britské politiky, ukazující brutalitu, cynismus a idiocii dnešní politické praxe).

Ve svém rezignačním projevu Petr Nečas téměř přiznal, že jeho vztah s šéfkou jeho kanceláře Janou Nagyovou se neomezoval pouze na jeho kancelář. Premiér sdělil reportérům, že si je plně vědom toho, jak "peripetie jeho osobního života" zatížily politickou situaci. To je velký eufemismus. Nagyová je nyní ve vazbě. Byla obžalována z toho, že protizákonně nařídila vojenské rozvědce, aby špehovala několik lidí, včetně premiérovy manželky, s níž se Nečas rozvádí.

Po čtyřech dnech stresování a vyčerpání vypadal Nečas uvolněný, téměř jako by mu spadl kámen ze srdce. Jeho straničtí kolegové, kteří stáli vedle něho, tak nevypadali. Jeden z nich nyní vystoupí a nahradí ho - povede stranu v obležení, rozhádanou koalici a nepopulární vládu. Petr Nečas si mezitím může začít napravovat svůj soukromý život.

Podrobnosti v angličtině ZDE

OBRAZ ČR V ZAHRANIČÍ:

Guardian: Premiér ČR nucen odstoupit kvůli spolupracovnici, postižené skandálem

17. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Rozhodnutí Petra Nečase následuje po žalobě za úplatkářství a špehování, vznesené proti šéfce jeho úřadu

Český premiér Petr Nečas byl donucen odstoupit poté, co jeho nejbližší spolupracovnice byla spojena se skandálem týkajícím se podvodů a špehování. Tím se tato členská země dostala do období nejistoty.

Podle české ústavy bude muset nyní odstoupit celá vláda a zřejmě dojde k handlování mezi členy vládní koalice, opozice a prezidentem, než bude utvořena vláda nová.

K tomu též: BBC: "Český prezident Nečas odstupuje kvůli skandálu" ZDE (BBC dokonce tuto zprávu rozeslala emailem jako "news alert")

Další garnituru korupčníků nahradí jiná a jede se dál

16. 6. 2013 / Ladislav Štítkovec

čas čtení 7 minut

Pokolikáté už se utvrzujeme v tom, že platí zlaté pravidlo: "Všechna moc korumpuje, a absolutní moc korumpuje absolutně"(Acton).

Současná "protikorupční" Nečasova vláda nám znovu (pokolikáté už?) předvedla, jak funguje jejich demokracie. Nemá smysl znovu a znovu vyjmenovávat kauzy, ve kterých figurují zástupci koaličních stran. (Samozřejmě tím nelze zastírat, že v jiných parlamentních stranách je to jiné).

Pojetí demokracie vládní garnitury, v současnosti prezentované kauzou Nagyová a spol. (zdá se, že stále platí i "cherchez la femme"), nám ale ukazuje velmi nebezpečné jevy, které samotnou demokracii ohrožují.

Nečas zřejmě o protiprávním sledování své manželky věděl. Měl by okamžitě rezignovat

14. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

Na s. 14 výše uvedeného obvinění čtyř osob ze zneužití pravomoci úřední osoby se hovoří o telefonátu mezi Janou Nagyovou a Petrem Nečasem z 11. března 2013, 21:38:08 h. Z něj vyplývá, že Petr Nečas prokazatelně musel vědět o protiprávním sledování své manželky Vojenským zpravodajstvím, které Nagyová zorganizovala.

Když pro nic jiného, tedy přinejmenším z tohoto důvodu - věděl, že Nagyová z čistě osobních důvodů v rozporu se zákonem úkoluje vojenskou rozvědku, a nic proti tomu nepodnikl - by měl premiér Petr Nečas okamžitě rezignovat.

- dne 11. 3. 2013, v hovoru s RNDr. Petrem Nečasem, Mgr. Jana Nagyová sděluje, že měla zásadní rozhovor s generálem, kterému dala "ty věci", aby to zjistil on, aby oni nepostávali někde s taxíkem.

Svět pana poslance Bendy odmítám sdílet

15. 6. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Je zcela mimo moje schopnosti pochopit, jak může poslanec Benda, člověk s diplomem z právnické fakulty, tvrdit, že se v případě skandálu o zneužívání vojenské rozvědky zaměstnankyní Úřadu vlády jedná o jakési "banální sledování". Pan Benda, člověk, který strávil veškerý svůj produktivní věk v lavicích poslanecké sněmovny a podepsal se pod stovky zákonů, podle kterých se my musíme řídit, se domnívá, že důvodné podezření ze zneužití tak silného mocenského nástroje, jako je špionáž, úřednicí bez jakékoliv pravomoci k "řízení" vojenského zpravodajství, je banální. V jeho světě je toto podezření z vysloveně totalitárních praktik, v nichž ředitelé vojenské zpravodajské služby jedná podle instrukcí jakési privilegované, vlivné úřednice, něčím zcela bezvýznamným. Více ho trápí představa, že si policie dovolila zatknout vysoce postavené představitele rozvědky, protože to, v očích poslance Bendy, způsobí "mezinárodní ostudu".

Jakobíni na scéně

15. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Současně s aférou ohledně zneužití armádní zpravodajské služby, která promícháním soukromých hormonálních problémů občana Nečase s bezpečnostními strukturami bezprecedentním způsobem ohrozila bezpečnost státu a sama o sobě představuje více než dostatečný důvod k okamžité rezignaci Nečase premiéra, se při probíhajícím vyšetřování ozývají i další tóny, v konečném důsledku do budoucna ještě znepokojivější. Obvinění právě a jen někdejších "rebelů" ODS Tluchoře, Šnajdra a Fuksy z korupce a "porušení poslaneckého mandátu" představuje s ohledem na poměry v české politice běžné vrchol moralistního pokrytectví a současně též nebezpečný pokus o setření hranice mezi právem a morálkou.

Jak se v blázinci nezbláznit

16. 6. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 7 minut

"Víte, já jsem zvědav, jestli teď tyhle masivní odposlechy a sledování budou mít ministři této vlády, jejich náměstci, a pokud ano, tak já tvrdím, že za pár měsíců bude kabinet zasedat v cele vedle mě."

David Rath, Sněmovna, 5. 6. 2012

"Na to dobro, co jste vykonali, jste zde zasedali již příliš dlouho. Odejděte, říkám vám, a skoncujme to. Ve jménu Božím, jděte!"

Oliver Cromwell

"A teď (Pepku) vyskoč!"

strážmistr Flanderka

"Někdy si vážně připadám jako v cvokhausu", je věta, kterou v poslední době slýchávám stále častěji. A to je dobře. Moc dobře. Protože uvědomit si, kde se nacházím, je znamení, že základní instinkty jakžtakž fungují a rozum ještě úplně nezabloudil v obecném chaosu prostoupeném mediální mlhou, matoucí jako vše, co se v takovém blázinci nachází.

PALERMO V PRAZE:

Je hrozba vydírání přijatelnou omluvou pro trestný čin?

15. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Zdůvodnění Karla Dolejšího, že tři rebelští poslanci z ODS loni na podzim korupční výhody přijmout museli, protože by jinak byli mafií v ODS potrestáni, mi přijde poněkud podivné. Nemyslím, že se vydírání dá použít u soudu jako výmluva, proč obžalovaný musel spáchat případný trestný čin. Zkusme si to ověřit na možná extremním případu: Řekněme, že by se vrah u soudu v Palermu hájil, že zavraždit svou oběť musel, protože by jinak mafie zabila jeho. Myslíte si skutečně, že by to soudce přijal jako legitimní zdůvodnění vraždy, nebo třeba jen jako polehčující okolnost? Těžko.

Teprve soud samozřejmě určí, zda přijetí korupčních výhod třemi rebelujícími poslanci ODS bylo či nebylo trestným činem. Svým rozhodnutím mimochodem také nastaví parametry - zda bude i nadále v Česku korupce mezi politiky přijatelná, anebo ne.

Stoupenci a členové vládní koalice včetně Nečase argumentují, že přijetí korupčních výhod žádným trestným činem není, protože přece to je součástí každého normálního politického handlu. Tím trapně prokazují, že je pro ně, jak už na to před časem poukázal Jiří Pehe, politika jen nástrojem pro kupčení s politickým vlivem - což ovšem není demokracie.

I u některých komentátorů, jako například u Bakalova zaměstnance Jindřicha Šídla, v této věci existuje zmatení myslí. Tvrdí také, že politické handlování je přijatelné.

To je samozřejmě pravda, JENŽE NE VE VĚCECH OSOBNÍHO PROSPĚCHU! Úkolem poslance je prosazovat veřejný zájem tak, jak ho v rámci svého politického přesvědčení chápe. K prosazení cílů veřejného zájmu je samozřejmě možné uzavírat v parlamentě koaliční dohody ve smyslu "něco za něco". NIKOLIV VŠAK, PROBOHA, DOHODY, JEJICHŽ CÍLEM JE OSOBNÍ OBOHACENÍ!

Katolická propaganda se svěcením krtečka v televizi není podle RRTV porušením vysílacího zákona

15. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 3 minuty

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání nezjistila spáchání správního deliktu a neshledala důvody k zahájení správního řízení z moci úřední. To vyplývá z odpovědi Rady ze dne 13.6.2013 na stížnost č.j. 4923/2013, jí autorem zaslanou. Autor žádal formou stížnosti "o prověření, zda vysíláním mše k svátku katolické propagandy s použitím marketingu České televize bez informací o symbolice tohoto svátku a informování o této události ve zpravodajství ČT a v dalších informačních kanálech ČT (šířením dalšího multimediálního obsahu a doplňkových služeb), souhrnně nazývaných "veřejná služba v oblasti televizního vysílání" dle § 2 odst. 1 v návaznosti na § 3 zákona 483/1991 Sb.) mohlo dojít k porušení povinností dle § 31 odst. 2, 3 a 4 zákona 231/2001 Sb.

ANALÝZA

Krtečci tak trochu jinak aneb kdo je tady žrádlo pro psy

15. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 11 minut

Řekněme si narovinu, že stejně jako v případě "falešného asistenta", "kaprů", "střílecí tužky", "milionů v krabici od bot", "mrtvé kočky" či "sedmičky bílého", "složené Vietnamky" tak i v případě "krtečků a žrádla pro psy" mne zaráží několik málo detailů: naprosto fantaskní scénáře i rekvizity a brilantní operační provedení, představitelné pouze v detektivkách z padesátých let a účelové chování policie i státních zastupitelství. Buď v extrémní prospěch pachatelů (Janouškovi nezabavili ani řidičský průkaz, natož aby ho zadrželi a podrobili nucenému odběru krve; Lukáš Kohout byl odsouzen ke 2 rokům vězení s podmínečným odkladem na pět let, aniž musel zaplatit celou škodu), nebo v extrémní neprospěch údajných pachatelů (Rath je ve vazbě tak dlouho, že mohu mít velmi oprávněné obavy z kvality podkladů, které byly známy policii v době vydání žádosti o jeho zadržení). A nakonec i "uklízecí" role soudů a některých advokátů (a advokátek - jako v případu "čuněte").

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2013

25. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 186 osob bankovním příkazem celkovou částkou 38 474,44 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2013 částkou 5277.48 Kč.

Zůstatek byl koncem dubna 2013 160 981.38 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 5394.21 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

41630