Hašek a jeho podmínky pro Rusnoka

16. 7. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Moc nerozumím tomu, proč se s premiérem Rusnokem schází zrovna první místopředseda Michal Hašek a dává mu podmínky, za kterých ČSSD podpoří jeho vládu. Kde je předseda Sobotka nebo ještě lépe: kde je společné prohlášení vedení ČSSD v tak zásadní věci, jako jsou podmínky pro vyjádření důvěry vládě? Takové podmínky mají být sděleny se vší vážností veřejnosti jako zásadní politické rozhodnutí, které dává signál voličům, nikoli jako soukromá věc mezi premiérem a prvním místopředsedou nejsilnější opoziční strany.

Když odhlédnu od toho -- myslím, že podporou Rusnokovy vlády by se ČSSD dostala do situace, kdy bude těžké rozlišit v praktických důsledcích politiky mezi ní a SPOZ nebo komunisty, a kdybych měl za ČSSD nyní rozhodovat já, počkal bych si s důvěrou až do schvalování rozpočtu a do té doby bych Rusnokovu vládu dusil, seč to půjde -- jsou podmínky, deklarované Haškem, dost vágní.

První z nich se týká ministra financí Fischera, který má "uspokojivě prokázat" původ financí, které dostal náhle na zaplacení dluhů po své prezidentské kampani. Když jsem včera sledoval v Událostech komentářích ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, hrdinnou bojovnici proti korupci, jak nedokáže zaujmout žádné stanovisko k tomu, když se nosí miliony v hotovosti na účet, tak jsem pochopil, že "uspokojivě" vysvětlit cokoli nebude v tomto případě problém.

Všichni už jsou tak nějak uspokojeni předem, ať už svými posty ve vládě nebo ze strachu před Zemanem. Fischer se prostě hodí, osvědčil se už ve fotovoltaice jako kovaný odborník na dobré investice veřejných peněz a bude asi i snadno vydíratelný. Pokud jde o fotovoltaiku, cituji slova Miloše Zemana ze začátku tohoto roku o Janu Fischerovi:

"Kvůli tomu, jak si počínala jeho vláda, se fotovoltaika v zemi rozvinula tak, že nás to ročně stojí o 35 miliard korun víc a každá rodina zaplatí ročně za elektřinu o tři tisíce více," Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/zeman-vycetl-fischerovi-ze-muze-za-zdrazeni-elektriny-p1o-/domaci.aspx?c=A130109_125821_domaci_kop

Druhá a třetí Haškova podmínka Rusnokově vládě jsou zcela bezzubé. Chce jednak znát konkrétně programové prohlášení a rozhodnout se na jeho základě, což je samozřejmost, kterou ani nemusel vyslovovat jako podmínku (spíše by bylo nesamozřejmé, kdyby politická strana vyslovila vládě důvěru bez zájmu o text jejího programového prohlášení).

A do třetice chce Hašek po Rusnokově vládě, aby i po případném vyjádření důvěry této vládě ze strany Sněmovny pokračovala jednání o možnosti předčasných voleb. Což o to, taková jednání mohou klidně pokračovat i do řádných voleb, to je pouze kouřová clona. Požadavek na předčasné volby jsou ze strany ČSSD i KSČM už jenom fraška. Rusnokova vláda je uhranula a politická realita vítězí. Zemanovci všech denominací spojte se!

Nerozumím tedy venkoncem tomu, co to celé má vlastně znamenat kromě toho, že Michal Hašek se stává lídrem ČSSD a Rusnokova vláda získá podporu ČSSD pod jeho vedením. A za nitky nad postavičkou Michala Haška tahá samozřejmě Miloš Zeman.

Hašek předložil Rusnokovi tři podmínky, za nichž ČSSD podpoří vládu http://www.novinky.cz/domaci/307866-hasek-predlozil-rusnokovi-tri-podminky-za-nichz-cssd-podpori-vladu.html Rusnok se dohodl s Haškem na společném jednání vlády s hejtmany http://www.novinky.cz/domaci/307852-rusnok-se-dohodl-s-haskem-na-spolecnem-jednani-vlady-s-hejtmany.html

0
Vytisknout
9005

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2013