Emailová firma, kterou používal Snowden, dobrovolně podstoupila vlastní likvidaci

9. 8. 2013

čas čtení 1 minuta
Šifrovací emailová služba Lavabit, kterou používal americký whistleblower Edward Snowden, oznámila ve čtvrtek, že se rozhodla se zrušit, aby nemusela poslechnout vládní příkaz umožnit americké vládě přístup ke komunikacím svých uživatelů. "Po podstatném uvažování o tom, co dělat, jsem se rozhodl zrušit naši službu," řekl zakladatel firmy Ladar Levinson. Dodal, že příkaz americké vlády vnutil jeho firmě "složité rozhodnutí: Buď se podílet na zločinech páchaných proti americkému lidu anebo zlikvidovat deset let tvrdé práce tím, že zruším firmu Lavabit." Rozhodl se firmu zrušit.

Píše se o tom, že Lavabit dostal soudní příkaz, aby umožnil americkým úřadům monitorovat Snowdenovy emaily. Lavabit proti tomuto rozhodnutí podal u okresního soudu stížnost, ale v tajném slyšení byla samozřejmě odmítnuta. Následkem toho se firma Lavabit rozhodla se zrušit.

Totéž v pátek ráno udělala jiná firma, Silent Circle, která také svým zákazníkům poskytovala služby zašifrovaných emailů.

Zvlášť znepokojující na situaci firmy Lavabit je to, že americké úřady podle svých zákonů zakázaly firmě Lavabit dokonce i zveřejnit skutečnost, že proti příkazu, aby vydala Snowdenovy informace, podala soudní stížnost.

Jinými slovy, americký majitel firmy Lavabit je přesvědčen, že jeho ústavní práva a ústavní práva jeho zákazníků byla znásilněna americkou vládou, ale nesmí o tom mluvit.

Americké úřady varovaly firmy Lavabit, že bude obžalována z vážných trestných činů, pokud bude veřejně hovořit o tom, co americké úřady dělají této firmě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10762

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2013