Jaký je nejlepší volební systém

13. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Přečetl jsem si v BL názory na kroužkování u voleb, píše Jaroslav Obermajer. Myslím si, že daleko lepší je finský volební systém, kdy každý volič zaškrtává jen jednoho jediného kandidáta, čímž dává hlas straně, na jejíž kandidátce byl tento člověk uveden. Křesla, která na základě takto získaných hlasů neobsazují ale ti, které strana dala na prvá místa, ale ti, kteří byli nejčastěji zakroužkováni. Tento systém považuji za mnohem dokonalejší než kroužkovat ty z posledních míst.

Myslím si, že by BL o tomto volebním systému měly své čtenáře (mezi nimiž může být tu a tam i nějaký politik) informovat, případně rozpoutat nějakou širší debatu o přednostech a nedostatcích různých volebních systémů. Pravicí propagovaný většinový volební systém má také své slabiny. Šikovní populisté totiž dokáží občany mnohdy dokonale zmanipulovat.

Lepší je myslím volit podle programu strany, protože i když lze očekávat, že program nebude stoprocentně dodržen, obrátit ho nohama vzhůru také není tak snadné (snad jen s výjimkou ODS). Volební systém určitě není všelék na všechny neduhy, ale svůj značný význam v každém případě má.

Poznámka JČ: Obdobně se i ve Velké Británii, která ovšem má většinový systém (kritizovaný proto, že k moci se dostávají strany daleko bez nadpoloviční volební podpory ve společnosti) volí jmenovitě jednotliví kandidáti, nikoliv politické strany. Je tam nemyslitelné, že by po odchodu několika poslanců ze sněmovny do sněmovny prostě postoupili "další" kandidáti na kandidátce. V takových případech se musejí konat v daných volebních okrscích nové volby.

0
Vytisknout
8508

Diskuse

Obsah vydání | 13. 8. 2013