Mladým britským dívkám se daří uniknout z vynucených manželství tím, že si do spodního prádla strčí lžíci

16. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Náctileté dívky, které se obávají, že je jejich rodiče unesou z Británie do zahraničí a donutí ke vdát se v Asii za manžela, kterého jim vybrali, začaly používat jednoduchý trik jak se osvobodit: ukryjí si lžíci nebo nůž nebo jakýkoliv kovový předmět do spodního prádla, takže na letišti před odletem do Británie to spustí detektor kovů. Tím se jim podaří upozornit letištní pracovníky na to, že jsou ze země unášeny, a vyhnout se na poslední chvíli letu. Vynucené manželské svazky jsou v Británii přirozeně trestným činem a britské soudnictví pravidelně odsuzuje do vězení rodiče, kteří se pokusu o vynucený sňatek dopouštějí.

Jedna britská charitativní organizace uvedla, že si je vědoma, že takovýmto způsobem se osvobodilo množství dívek, které tento trik použily k tomu, aby byly na letišti odděleny od příslušníků své rodiny.

Britská vláda varovala učitele, lékaře a letištní zaměstnance, aby zvýšili svou ostražitost v případě nezletilých dívek, které údajně rodina bere do zahraničí na letní dovolenou. Ve skutečnosti rodina unáší dceru do celoživotního otroctví.

K vynuceným sňatkům dochází nejčastěji právě v létě, kdy si nikdo nevšimne nepřítomnosti dítěte. Oddělení britského ministerstva zahraničí pro vynucené sňatky zaznamenalo loni do konce srpna 400 takových případů, i když vládnou obavy, že množství případů nikdo nezaznamená. Více než třetina unášených dívek byla mladší 16 let, v Británii je sex s osobami mladšími šestnácti let trestným činem.

Charitativní organizace Karma Nirvana v anglickém městě Derby, která provozuje telefonní linku na pomoc obětem vynucených sňatků, doporučuje zoufalým dívkám, aby použily triku s lžíci ve spodním prádle. Zakladatelku charitativní organizace Jasvinderu Sangherovou vydědila její sikhská rodina, když se ve věku 16 let odmítla provdat za muže v Indii. Sangherová založila svou charitativní organizaci r. 1993, když jí bylo 27.

Charitativní organizace zaznamenává asi 600 telefonních hovorů měsíčně. "Když mladé dívky telefonují, nevědí přesně, kdy k tomu může dojít, anebo jestli k tomu dojde, tak jim doporučujeme, aby si daly do spodního prádla lžičku," uvedla mluvčí charitativní organizace.

Přibližně 1500 případů vynucených sňatků ročně, jimiž se zabývá oddělení pro vynucované sňatky na britském ministerstvu zahraničí, se především týká Pákistánu, Bangladéše v 11 procentech případů, Indie v 8 procentech případů a ostatní případy se týkají šedesáti dalších zemí, včetně Afghánistánu, Somálska a Turecka. Nejmladší zaznamenané oběti bylo dva roky, nejstarší 71.

Sameem Ali, členka komunální rady města Manchesteru, byla donucena k sňatku s Pákistáncem, když jí bylo 13, a když ve 14 otěhotněla, přivezli ji zpět do Británie. Sdělila televizi BBC: "Dověděla jsem se, že se stanu obětí vynuceného sňatku teprve týden před svatbou. Toho chlapa jsem předtím v životě neviděla. Odvezli mě kamsi do pustiny a vůbec jsem nevěděla, kde jsem."

Jiná žena, jejíž totožnost chrání policie, sdělila tiskové kanceláři AFP, že její otec ji donutil k sňatku v Indii a vyhrožoval ji, že ji nalezne a zabije, pokud uteče.

"Odvezli mě k naprosto cizímu člověku. Té noci mě znásilnil a znásilňování pokračovalo osm a půl let mého života," dodala. Později utekla.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11540

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2013