Holandsko musí zaplatit odškodnění pozůstalým po masakru ve Srebrenici

6. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Holanský Nejvyšší soud nařídil Holandsku, aby pozůstalým uhradil odškodnění za smrt bosenských muslimů v masakru, k němuž r. 1995 došlo v Srebrenici. Otevřel tím možnost, aby o odškodnění žádali pozůstalí po všech 8000 mužích, kteří v Srebrenici zemřeli.

Holandský Nejvyšší soud rozhodl, že odškodnění dostanou pozůstalí tří muslimů, které během balkánského konfliktu vyhnali holandští příslušníci jednotek OSN ze základny OSN a tito muži pak byli usmrceni bosensko-srbskými jednotkami.

Rozhodnutí potvrdilo precedens, že země, které poskytnou vojáky misím OSN, mohou být pohnány k odpovědnosti za jejich chování.

Holandský Nejvyšší soud rozhodl, že v chaosu po srbském převzetí města Srebrenice už velitelé OSN na místě neměli kontrolu nad svými vojáky, a proto jsou za jejich chování odpovědny úřady v Haagu.

Znamená to, že země, které poskytují vojáky mírovým misím OSN, mohou být stíhány, přestože OSN samotná má imunitu před stíháním.

Holandská vláda kladla za vinu za to, že se holandským vojákům z mírových sborů v OSN ve Srebrenici nepodařilo zachránit místní muže před masakrem, holandským úřadům a OSN, které poslaly jen lehce vyzbrojené a nepřipravené vojáky a nereagovaly na volání holandských velitelů, požadujících posily.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7973

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2013