Americký umělec, aktivista a duchovní Roger Siegel vypráví nejen o své práci s The Beatles

9. 9. 2013 / Tomáš Koloc

čas čtení 2 minuty



(Redakce BL se omlouvá za technicky nekvalitní záznam, zejména za velmi rušivou interferenci větru ve zvuku)

17. srpna jsem se na trutnovském Open Air Festivalu seznámil s americkým dokumentaristou, fotografem, spisovatelem, básníkem a bývalým lidskoprávním aktivistou Rogerem Siegelem, svědkem americké duchovní erupce 60. let, který se stal hinduistickým mnichem (aniž by ovšem zároveň obětoval jakoukoli ze svých uměleckých aktivit) a jako takový přijal duchovní jméno Gurudas (Mistrův služebník). Tento Newyorčan, který přišel v 60. let do San Francisca, tehdejší Mekky americké duchovní exploze, prošel všemi druhy tehdejšího duchovního poznávání, z ruky indiánských domorodců přijal posvátný peyotl, byl dobrovolníkem pokusů s LSD a spolupracovníkem Timothyho Learyho a Kena Keseyho (autora románu Vyhoďme ho z kola ven, podle nějž natočil Miloš Forman svůj první oscarový film Přelet přes kukaččí hnízdo). Později se v San Franciscu setkal se Šrílou Prabhupádou, který v roce 1965 přinesl na Západ náboženské učení hinduistické denominace bhakti, stal se jedním z jeho prvních žáků a jeho "pobočníkem pro styk s umělci".

Jako takový se úzce stýkal s Beatles a Yoko Ono, Bobem Dylanem a dalšími umělci. Náš rozhovor je směřován nejen na jeho přátelství s Johnem Lennonem, Yoko Ono a především Georgem Harrisonem (jehož tvorbu a především duchovní život silně ovlivnil a 21. listopadu 2001 jej na jeho vlastní žádost duchovně doprovázel na jeho odchodu), ale především na duchovní rozměr jeho života, v němž zdůrazňuje především ekumenickou stránku své víry, která je v hinduistické náboženské oblasti unikátní tím, že je ve své podstatě monoteistická a že přiznává ostatním náboženstvím stejný podíl na duchovním probuzení člověka, jako má sama. Důležitým tématem našeho rozhovoru je správní útvar, který od 60. let 20. století nabývá na popularitě; komunita, která se na ekonomickém poli snaží o soběstačnost, na poli ekologie o partnerský vztah s přírodou a na poli řízení o kolektivní rozhodování.

Protože šlo o spontánní rozhovor bez předběžné přípravy, slibujeme čtenářům BL v brzké době rozsáhlejší psaný rozhovor s Rogerem Siegelem, doplněný o otázky týkající se některých dalších osobností a témat. Ačkoli záznam a jeho zpracování byl pořízen s použitím profesionální techniky Střední školy a Vyšší odborné školy aplikované kybernetiky s.r.o. Hradec Králové, pro jeho pořizovatele (reportéra a autora titulků Tomáše Koloce a kameramana, střihače a grafika Jaroslava Svobodu) jde teprve o jedno z prvních praktických cvičení.

Předchozí videorozhovory:

Překladatel Vladimír Fux ZDE

Novinářka Magdalena Dietlová ZDE

Scenárista Jan Míka ZDE

0
Vytisknout
5582

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2013