Senát USA přepisuje rezoluci o Sýrii. Počítá s určitou rolí OSN, ultimátem Radě bezpečnosti, jíž diktuje obsah rezoluce, a ultimátem Asadovi

10. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Senátoři obou stran přepisují rezoluci horní komory Kongresu autorizující použití síly vůči Sýrii. Má obsahovat dodatek, který by vymáhal poslední návrh Moskvy a zahrnoval větší roli Rady bezpečnosti OSN. Návrh poskytuje RB OSN relativně krátký čas na schválení rezoluce, která bude požadovat, aby se Sýrie vzdala chemických zbraní a předala je mezinárodním silám ke zničení. O něco delší lhůtu by měla Sýrie k naplnění mandátu - a mezinárodní společenství k ověření. Zatím nejsou jasné konkrétní časové parametry. Rezoluce RB OSN by měla stanovit proces inspekcí ověřujících plnění rezoluce. Inspektoři mají mít neomezený přístup ke všem skladům chemických zbraní a úplnou svobodu pohybu na území Sýrie. Asad by měl podniknout bezprostřední kroky k předání zbraní pod mezinárodní dohled. Na každý krok budou stanoveny lhůty.

Pokud administrativa zjistí, že některé z těchto podmínek nebyly splněny, ruský plán bude považován za neúčinný a Obama bude mít pravomoc nařídit okamžitý útok.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5125

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2013