USA sníží finanční pomoc vyplácenou egyptské vládě

9. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Američtí představitelé dnes pod podmínkou anonymity sdělili agentuře AP, že vláda sníží vojenskou a ekonomickou pomoc určenou egyptské vládě o stamiliony dolarů. Oficiální oznámení je očekáváno během tohoto týdne, jakmile budou všechny dotčené strany oficiálně vyrozuměny.

USA zvažovaly tento krok od vojenského převratu v červnu. Pro Obamovu administrativu by šlo o dramatickou změnu, protože odmítla označit svržení demokraticky zvoleného prezidenta Mursího za převrat a tvrdila, že je v národním bezpečnostním zájmu v pomoci pokračovat. Bude to mít také patrně značný dopad na desítky let velmi blízké vztahy mezi USA a Egyptem, jež byly základem bezpečnosti a stability na Blízkém východě.

Poradci prezidenta Obamy doporučili seškrtat pomoc již koncem srpna a očekávalo se, že to Obama oznámí již během září. Oznámení však bylo odsunutou debatou kolem Sýrie.

USA poskytují Egyptu ročně 1,5 miliardy dolarů, z toho 1,3 miliardy tvoří vojenská pomoc, zbytek pomoc ekonomická. Část je určena vládě, část jiným subjektům. Část určená vládě bude seškrtána. Armáda obdrží pouze prostředky určené ke krytí bezpečnostních operací na Sinajském poloostrově a kolem hranice s pásmem Gazy.

Peníze mají být vyplaceny po návratu k demokratické vládě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6969

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2013