Číňané studují konzervativce Edmunda Burka

8. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

"Chceme se učit z britského modelu," říká Tao-kchuej Li, člen horní komory parlamentu a profesor na univerzitě Tsinghua v Pekingu. Dnešní lídři v Číně starostlivě studují britský styl zvládání politických změn během posledních 400 let, který staví do protikladu s francouzskou tradicí, vysvětlil Li na výročním setkání politiků ve Villa d'Este na jezeře Como.

Británie prošla obrovskými změnami, vedla války s USA, Francií, dvě války s Německem, vybudovala a ztratila impérium, ale po celou dobu si uchovala tytéž instituce a politickou strukturu. To Číňany velice zajímá, protože se chtějí vyhnout revolucím. "Myslíme si, že důvodem je respekt k tradici, ale ochota ke změnám, když jsou nutné", vysvětluje Li.

V protikladu k tomu stojí francouzský Starý režim popsaný de Tocquevillem, který nebyl ochoten se včas reformovat.

Podle profesora Li irský politický filosof Edmund Burke se teď na britských univerzitách těší značnému zájmu, je studován kvůli kritice násilné revoluce a uznáván jako prorok stability docílené včasnými a kontrolovanými změnami. Zájem budí jeho koncepce "živé smlouvy" mezi generacemi nebo omezené politické svobody.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7004

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2013