Británie bude poskytovat prioritní víza bohatým podnikatelům z komunistické Číny

14. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Britský konzervativní ministr financí George Osborne v pondělí zveřejní nový vízový systém, který umožní bohatým podnikatelům a bohatým turistům z komunistické Číny cestovat do Británie. Během své návštěvy v Pekingu pronese projev, v němž zdůrazní, že žádná jiná země na Západě nechce přilákat kapitálové investice z komunistické Číny horlivěji než Velká Británie. "Nechci bránit vašemu hospodářskému pokroku. Chci, aby se na něm Británie mohla podílet," řekne Osborne v projevu na pekingské univerzitě.

Jako první krok oznámí britský konzervativní ministr financí, že Británie zavádí pro čínské komunistické podnikatele nový "superprioritní" vízový systém, kdy bohatí Číňané dostanou vízum do Británie během 24 hodin.

Nový vízový režim je zaměřen i na bohaté čínské turisty, poté, co Británie zjistila, že běžně žádají o schengenské vízum, které jim umožňuje navštívit 22 z 28 zemí Evropské unie (nikoliv však Británie, která zuřivě kontroluje pasy všech příchozích do země a není součástí schengenského prostoru), ale už pak nežádají o vízum do Británie a Británii na svých cestách do Evropy pomíjejí.

Britská vláda byla nedávno šokována, když zjistila, že Číňané nakupují daleko větší množství drahých kabelek v Paříži než v Londýně. Osborne řekne ve svém projevu v Pekingu: "Nový vízový režim zjednoduší žádosti o vízum pro čínské žadatele, avšak systém zůstane i nadále silný a bezpečný. Je to dobrá zpráva pro britské podnikání i turistiku."

Britský premiér David Cameron chce rozvíjet hospodářské styky se zeměmi seskupení Bric - tedy s Brazílií, Ruskem, Indií a Čínou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6935

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2013