Kouření, sex bez ochrany a alkohol v chudých zemích stále více zabíjejí

20. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

K téměř 80 procentům úmrtí na kouření došlo v roce 2010 v chudších zemích, varuje Světová banka

Rizikové chování - kouření, ilegální používání drog, přemíra pití, nezdravé jídlo a sex bez ochrany - se celosvětově šíří a zosobňuje rostoucí hrozbu zdraví lidí, zejména v chudších zemích, varuje zpráva Světové banky.

Zejména vražedné je kouření. K téměř 80 procentům ze všech 6,3 milionů úmrtí na kouření r. 2010 došlo v zemích se středním a nízkým příjmem.

V bohatých zemích počet kuřáků klesá, ale v rozvojovém světě stoupá. Světová banka varuje, že země s nízkými a středními příjmy jsou obětí obrovské tabákové epidemie, kterou charakterizuje ostrý nárůst kouření, zejména u mužů, poté, co v bohatých zemích od šedesátých a sedmdesátých let počet kuřáků klesá.

V Číně umírá ročně na kouření 1,2 milionu lidí. Kouření je tam nejčastější příčina úmrtí. V roce 2009 Čína spotřebovala více než 38 procent světové spotřeby cigaret. Na druhém místě je Rusko, pak USA, Indonésie a Japonsko.

Zpráva zjistila, že nemoci způsobované kouřením jsou pro země obrovským finančním břemenem. Na základě studie z Bangladéše bylo zjištěno, že rodina, v níž onemocněl nejméně jeden člen srdeční chorobou, rakovinou plic či rakovinou úst z kouření, vydává 5,1 procent příjmu své domácnosti na cigarety a 10,2 procent na léčení chorob z kouření.

Ve Vietnamu i po odečtení vládních dotací dosahují náklady na každého pacienta, přijatého do nemocnice na kouření, 285 dolarů, tedy 34 procent HDP na jednoho obyvatele.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7611

Diskuse

Obsah vydání | 22. 11. 2013