Vysílání v AM pásmech je atribut vyspělého státu

2. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Vážená redakce, zejména vážený pane Kotrbo,

vyjadřuji se k článku "Co se nejspíš stane s nacistickou dlouhou vlnou". Jak si pana Kotrby velmi vážím, v daném případě se domnívám, že je zcela mimo a považuji pokusy o ukončení rozhlasového vysílání na dlouhých a středních za chybu, píše Jan Černý.

Pan Kotrba zřejmě žije v Praze, používá výhradně internetové technologie a nedokáže si představit, že na tom může někdo být odlišně. Ono ale stačí odjet pár kilometrů za hranice ČR, pobývat mimo kongresové centrum, a člověk je od bezprostředního kontaktu s domovem zcela odříznut.

Stačí už jen dovolená v Chorvatsku nebo v minulosti pobyt na vojenských misích. Možnost slyšet domov na dlouhých či středních (a dříve i na krátkých) vlnách je či byla neocenitelná. Přitom postačuje pouze malý a levný přijímač napájený z baterií, není třeba mít notebook či obdobné zařízení, starat se o konektivitu, zvažovat, kolik to bude stát a také neustále shánět elektrickou zásuvku.

No a že by bylo vysílání na dlouhých vlnách ve světě něčím zastaralým, asi pravda nebude, viz odkaz.

Vždycky jsem považoval vysílání v AM pásmech i za atribut vyspělosti daného státu, za jeho schopnost starat se o své věci a dávat o sobě vědět. Jeho ukončení rozhodně není dobrým signálem.

0
Vytisknout
9573

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2013