Studenti na London University budou uvězněni, pokud budou dál protestovat

10. 12. 2013

čas čtení 2 minuty



Britští studenti poukazují na to, že videozáznamy policejních akcí proti pokojným demonstrantům, viz výše, dokazují, že britská policie je politicky motivována a snaží se brutálními zásahy zlikvidovat veškeré studentské protesty. Osoby, zatčené po londýnských studentských protestech, si stěžují na drakonické podmínky propuštění na kauci: Byli totiž propuštěni pod podmínkou, že se nesejdou s více než čtyřmi jinými osobami. Ve středu 11.12. se budou konat protesty proti policejní brutalitě, k níž došlo na demonstracích minulý týden.

Studenti, kteří protestují v centru Londýna v tamější studentské čtvrti, budou za další protesty pokutováni, anebo odsouzeni do vězení. London University totiž získala soudní příkaz, který na půl roku na univerzitním kampusu zakazuje demonstrace.

Studenti, kteří pořádají okupační stávky v oblasti kolem Holbornu, včetně univerzitního Senate House, či budovy studentského svazu (který se London University rozhodla zrušit) mohou být posláni do vězení.

Předseda studentského svazu University of London Michael Chessum řekl v Channel Four News, že je to "drakonická" reakce a je to "známka, že univerzita v argumentaci prohrála".

Demonstranti mají celou řadu požadavmků, například, aby uklízečům univerzita platila nemocenskou a aby se postavila proti "marketizaci" vysokoškolského vzdělávání.

Michael Chessum uvedl, že studentské protesty ze 4. a 5. prosince londýnská policie rozmetala s "takovou mírou násilí, jakou jsem ještě nikdy neviděl". Chessum charakterizoval chování některých policistů a bezpečnostních stráží "jako během pranice v hospodě". Dodal: "Viděl jsem, jak lidem vyráželi zuby. Policie prostě bila lidi pěstmi."

Oficiální prohlášení studentského svazu hovoří o násilném chování policie: "Demonstranti se stali terčem útoků policie i bezpečnostních orgánů: byli házeni na zem, kopáni, biti a taženi po zemi za vlasy. Když se shromáždili další stoupenci demonstrace na podporu okupační stávky, policie na ně také fyzicky zaútočila."

Policie uvedla, že neobdržela žádnou stížnost na chování jejích příslušníků, a tak nic nevyšetřuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8579

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2013