Úřady vám zírají až do ložnic. Peskujte ty, kdo je mají kontrolovat

9. 12. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Americký špionážní úřad National Reconnaissance Office koncem minulého týdne z kalifornské základny Vandenberg vypustil nový špionážní satelit NROL-39. Zatím ovšem větší pozornost než satelit samotný vyvolává logo, které kromě působivého obrázku upomínajícího na starý italský seriál zahrnuje i slogan "Nic není mimo náš dosah". To vše v atmosféře poznamenané dosud důsledky skandálu kolem bývalého operativce americké služby NSA Edwarda Snowdena.

"NROL-39 je reprezentován chobotnicí, obratným, přizpůsobivým a vysoce inteligentním tvorem. Emblematicky řečeno, nepřátelé Spojených států mohou být dosaženi nehledě na to, kde se rozhodli skrývat", sdělila mluvčí NRO Karen Furgersonová časopisu Forbes, který logo opravdu zaujalo.

Detaily ohledně NROL-39 jsou utajeny; jisto je pouze, že satelit bude využíván k radarovému průzkumu, pravděpodně v rámci staršího programu Future Imagery Architecture (FIA) zacíleného na vývoj nové generace optických a radarových špionážních satelitů.

Stručně shrnuto, po všem, co americká vláda sklidila v souvislosti se Snowdenovým skandálem, nemá nyní vůbec žádný problém předložit občanům špionážní program symbolizovaný chobotnicí.

Politická moc se totiž na nějaká kritická média může nakonec zvysoka vykašlat. Nejsou to už dávno žádní hlídací psi demokracie, pokud nedokážou oslovovat kritickou a sebevědomou občanskou společnost, ale jen v podstatě rezignovanou, byť nevlídně hudrající tlupu soukromých konzumentů hlasující v každých volbách poslušně pro dalšího politického spasitele. Maximálně jsou dnes kritická média bzučícími komáry depolitizované správy pozdně kapitalistické společnosti.

Populární zkazky o nebezpečných médiích jsou jen součástí politické mobilizační strategie založené na potřebě obrazu nepřítele. Ta izoluje ovčany od posledních zbytků někdejší kritické funkce médií a sborem na novináře hučí: "Nebuďte zaujatí! Neotravujte už! Nechte je vládnout! Potřebují přece klid na práci!"

Zatímco novináři poslouchají od pondělí do neděle, co vše nesmějí a neměli by, politici a jejich korporátní sponzoři si vůbec žádné servítky neberou. Dělají si naprosto, co se jim zamane. Proč by si měli něco dělat z nějakých veřejných skandálů? Usvědčení lháři samozřejmě zůstávají ve svých funkcích, není nic zábavnějšího než představa, že by je třeba napadlo odstoupit. Kampak na ně s nějakými pravidly.

Veselé Vánoce přejí chobotnice.

0
Vytisknout
12561

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2013