Nositel Nobelovy ceny Peter Higgs: V dnešním akademickém systému bych nebyl dost produktivní

11. 12. 2013

čas čtení 2 minuty

Peter Higgs, britský fyzik, jehož jméno nese Higgsův boson, a který za svou teorii, která předpověděla jeho existenci (nedávnou potvrzenou v hadronovém urychlovači), dostal Nobelovu cenu, se vyjádřil, že by ho dnes žádná univerzita nezaměstnala, protože by ho nepovažovala za dostatečně "produktivního".

Tento bývalý profesor na univerzitě v Edinburku, který tvrdí, že nikdy neposlal email, nepodíval se na internet ani nepoužil mobilního telefonu, publikoval po své práci vydané r. 1964 o tom, jak subatomový materiál získává hmotnost, za niž nyní obdržel Nobelovu cenu, jen deset dalších vědeckých článků.

Pochybuje, že by bylo v současné univerzitní kultuře možno učinit takový objev, protože univerzitní výzkumníci musejí navzájem spolupracovat a rychle publikovat množství článků. "Je velmi obtížné si představit, jak bych kdy měl dostatečný klid na práci, kdybych měl v současném univerzitním prostředí dokázat to, co jsem udělal r. 1964."

Higgs, 84, se vyjádřil, že by ho téměř určitě z univerzity vyhodili. kdyby r. 1980 nebyl nominován na Nobelovu cenu.

Později se dověděl, že manažeři na univerzitě v Edinburku dospěli k názoru, že "Higgs možná dostane Nobelovu cenu, a když ji nedostane, budeme se ho moci zbavit."

Higgs uvedl, že se stal trapným problémem pro svou katedru, když dělali evaluace výzkumu. Na žádost, aby předložil seznam svých nedávných publikací, napsal Higgs: "Žádné."

V roce 1996, kdy odešel do důchodu, už nedokázal pracovat v nově vzniklém univerzitním prostředí. "Po odchodu do penze jsem dlouho na svou katedru ani nešel. Už se věci nedělaly mým způsobem. Dneska by mě na univerzitu vůbec nevzali. Nebyl bych považován za dostatečně produktivního."

R. 1999 Higgs také odmítl vysoké státní vyznamenání. "Upřímně řečeno, stavím se velmi cynicky k tomu, jak vláda zneužívá systému státních vyznamenání pro své aktuální politické cíle."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9523

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2013