Nový bankovní skandál:

Britská banka Lloyds dostala rekordní pokutu 896 milionů Kč

11. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Regulační orgán britského bankovnictví zveřejnil šokující údaje o pobídkách pro bankovní zaměstnance poté, co banka Lloyds dostala rekordní pokutu ve výši 28 milionů liber (896 milionů Kč) za "vážné chyby".

Tato britská banka, jejíž 33 procent bylo od bankovní krize znárodněno, nyní bude muset asi 700 000 zákazníkům vyplatit celkové odškodné nejméně ve výši 100 milionů liber (3,200 milionů Kč) za špatně prodávané investiční plány a nemocenské či platové pojištění v období od ledna 2010 do března 2012. Zaměstnanci banky se v tomto období freneticky snažili prodávat veřejnosti své finanční produkty. V mnoha případech zákazníci banky tyto produkty vůbec nepotřebovali, avšak bankovní zaměstnanci byli terčem manažerské šikany a pokud se jim nepodařilo prodat požadovaný počet produktů, byli přesunuti na nižší a hůř placená místa. Regulační orgán ostře kritizoval obchodní praktiky asi 420 bankéřů. Je pravděpodobné, že ředitelé banky Lloyds budou muse vrátit své prémie.

Regulační orgán informoval například o těchto pochybných vnitrobankovních praktikách:

  • Jeden zaměstnanec banky prodal finanční produkty banky sám sobě, své manželce a kolegovi, ve snaze vyhnout se přesunutí na méně placené místo.
  • Zaměstnanci některých poboček dostávali prémie ve výši 1000 liber, když se jim podařilo prodat určité množství produktů, jiným byl po dosažení cílů zvýšen jednorázově měsíční plat o 35 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7980

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2013