Líbivá gesta amerických gigantů

12. 12. 2013 / Štěpán Cháb

čas čtení 2 minuty

Američtí internetoví giganti učinili prohlášení, v němž požadují radikální změny v zákonech umožňujících celosvětové sledování lidí na internetu. Což by se dalo brát vážně, pokud by toto prohlášení pustili do světa před vypuknutím aféry, kterou vyvolal Snowden, nikoliv několik měsíců po něm.

Snowden shromaždoval informace a důkazy o špiclování několik let a bylo by s podivem, kdyby si stejného špiclování zmínění giganti nevšimli dřív i bez pomoci skandálu. Naopak, giganti nejsou oběťmi, do kteréžto role se nyní stavějí, ale spolupachateli. Jak je jednoduché postavit se jako trucovité dítě a prstíčkem zamazaným od čokolády ukázat na stát a začít řvát -- to on, to on sežral dort, ne já!!! Na stát se svaluje vina lehce, protož stát je svým způsobem jen smlouva nás všech o nás všech a dosahuje tak monstrózních rozměrů, že je nerozložitelný. A hlavně, každý z občanů stát, doposud, potřebuje. Je nenahraditelný. Google nahraditelný pohříchu je, ač se může zdát, že opak je pravdou.

Uživatelé nepřestávají věřit internetu, ale právě zmíněným gigantům, a tak začínají hledat alternativy, a proto giganti začínají křičet, že i oni byli podvedeni, jim přeci záleží hlavně na nezcizitelném soukromí uživatelově. A proto Google co chvíli scanuje gmail svým uživatelům. Proto Facebook mámí ze svých uživatelů co nejpodrobnější informace. Jaké překvapení, když člověk narazí na internetovou reklamu doporučující uživateli tu a tu cestovní agenturu, když si minulý týden vyměnil několik mailů, jejichž předmětem byla Kréta. Cílená reklama je pak snad jen malým detailem v té změti vědění, které se o každém připojení k internetu někde, za nějakým účelem, skladuje.

0
Vytisknout
9354

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2013