Trocha hysterie nikoho nezabije?

11. 12. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Vymknuta ze svých kloubů doba šílí a i donedávna vážně a seriózně se tvářící čeští občané začínají hysterčit. Jeden důrazně doporučuje, abychom se honem honem vrátili k Marxově teorii tříd v její původní extrémní podobě, která naprosto neumožňuje pochopit dějiny západních společností od druhé poloviny 19. století jinak než jako údajné spiknutí zlých kapitalistů, kteří se rozhodli zničit třídní vědomí proletářů. A další právě křičí, že "nás" už brzy zničí islamisté, pokud se včas nepřitulíme k ruskému dubisku. Zesnulý britský historik Eric Hobsbawm se možná částečně mýlil. 20. století nebylo žádným věkem extrémů - extrémů je stále k mání více než dost, a snad ještě horších; v panické situaci jsou údajně ctihodné osoby schopny nutkavě plácat sebepitomější nesmysly a vydávat je za spasitelné vědění.

Ve většině západních zemí je dnes klasické průmyslové dělnictvo daleko náchylnější naslouchat nacionalistům než nějakým marxistům. Ale není to vůbec žádná novinka, tak je tomu v krizových situacích prakticky pořád přinejmenším od roku 1914. Někteří ale nejen že to vůbec nechápou, odmítají to byť jen připustit, cenzurují to. Žijí si ve vlastním vybájeném světě splácaném z vysloužilých ideologických konstrukcí. Kdo těmito konstrukcemi otřese a bere jim poslední chatrnou psychickou oporu, toho zuřivě posílají do blázince.

A ještě jiní tvrdí, že nás prý Putin ochrání před těmi několika stovkami evropských islamistů bojujícími v Sýrii, které právě v severních oblastech země usilovně vraždí "ta pravá" irácká al-Kajda. Jako by existovala nějaká byť jen vzdálená možnost, že evropským zemím dokáže upřít jejich suverenitu a bezpečnost několik stovek fanatických příslušníků lehké pěchoty, kteří by proti skutečné armádě nedokázali udržet menší město déle než maximálně pár dnů. Jakoby Putinovo Rusko nebylo samo vážně, nikoliv však existenčně ohroženo Saúdy financovanými islamisty a jakoby se po tolika letech putinizace nad olympiádou v Soči znovu nevznášel Damoklův meč teroristických útoků. Putin nás před islamisty rozhodně neochrání, tak jako neochránil ani Rusko. Ale kdo nás asi tak ochrání před Putinem?

Doba je neklidná a probíhá hromadný úprk z politického středu na ty nejzazší extrémní okraje. Část z toho, co se odsud ozývá, přesto působí podezřele, protože tolik hloupostí od tak údajně inteligentních osob už velmi dlouho nebylo k slyšení.

0
Vytisknout
11082

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2013