Sobotkova vláda a další škrty

11. 12. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Když jsem slyšel výstupy z nejnovějšího jednání o budoucí vládní koalici, nemohl jsem věřit vlastním uším: šetřit, šetřit, šetřit, daně nezvedat... ČSSD ústy svého předsedy pro rok 2014 rezignovala na svůj program v daňové oblasti:

"Koalice se nechystá měnit daňové podmínky v roce 2014. První daňové změny by měly začít platit od roku 2015, do té doby budeme hledat úspory," řekl Sobotka.

Takže celý rok 2014, klíčový rok na začátku volebního období, kdy by se mělo udělat nejvíce práce, se budou "hledat úspory". Přitom není vůbec jasné, ze za rok bude mít ČSSD svou pozici vůči ANO silnější, aby prosadila daňové změny. Spíše se zdá opak. A jak se vlastně liší Kalouskovo "škrtání" a Sobotkovy "úspory"? Neslyšel jsem ani slovo o boji proti korupci a rozkrádání veřejných peněz. Nebo znamenají úspory boj proti korupci? Spíše to zní tak, že se "utáhnou šrouby" ve veřejných výdajích naprosto v duchu politiky škrtů. Přitom výdaje státního rozpočtu mají dost výrazně růst, tedy utahovat šrouby bude třeba pořádně.

Sobotka by měl konkrétně vysvětlit, co z programu ČSSD jako premiér bude reálně prosazovat hned od vzniku nové vlády. Co bude za rok, to nikdo neví. Navíc "hledání úspor" jako program nové vlády mi přijde dost absurdní. Člověk se těžko vzdává pocitu, že Sobotka prostě chce být ve vládě za každou cenu a že předvolební sliby rozmělňuje k nulové hodnotě.

Je otázka, zda Sobotkova strategie může pomoci ČSSD uspět ve trojích volbách v roce 2014: evropských, senátních a obecních. Hnutí ANO může po těchto trojích volbách mít mnohem silnější pozici i v rámci vládní koalice a Sobotka, pokud ČSSD ve volbách neuspěje, už za rok vůbec nemusí být premiérem: strana se proti němu postaví a svrhne ho.

Hlavním soupeřem pro ČSSD bude přitom právě její koaliční partner, hnutí ANO, které je jednak nejsilnější pravicovou stranou, jednak může ČSSD vzít i ty zbytky středových voličů, kteří za ní stály. Pro opravdu levicové voliče zároveň vzroste atraktivita opoziční KSČM, která se nezaprodala miliardářovi.

Namlsané ANO si už brousí zuby na supervolební rok ZDE

0
Vytisknout
15273

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2013