Ukrajinští demonstranti vyhnali policii z kyjevského náměstí

11. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Ukrajinské bezpečnostní síly opustily epicentrum masových protestů v Kyjevě, když se devět hodin pokoušely rozehnat masovou demonstraci. Elitní jednotka ministerstva vnitra Berkut a další speciální síly zasáhly proti protestujícím ve dvě hodiny ráno místního času.

Americký ministr zahraničí John Kerry vyjádřil "znechucení" z potlačování demonstrací, k němuž došlo právě, když jeho náměstkyně Victoria Nuland a komisařka EU pro společnou obrannou a bezpečnostní politiku jednají v Kyjevě se všemi stranami o možnostech, jak ukončit krizi.

Bezpečnostní síly strhly barikády postavené protestujícími kolem Náměstí nezávislosti. Tisíce těžkooděnců obsadily část náměstí, kde vytvořily lidský řetěz, ale demonstrace pokračovala a ráno dorazily další tisíce demonstrantů. Nakonec se jich nashromáždilo dost na to, aby převážili. Nyní hrozí, že policii znemožní kontrolu radnice, kterou asi 200 demonstrantů okupuje déle jak týden.

Policie před radnicí používá obušky a demonstranti oplácejí klacky. Protestující z vrchních pater stříkali na policii z hadice mrznoucí vodu, což je donutilo prostor opustit. Nyní znovu budují barikády kolem náměstí.

Ukrajinská opozice předpovídá pád režimu a její lídr Arsenij Jacenjuk ze strany bývalé premiérky Tymošenkové vyzval po policejním zásahu k milionovým protestům v Kyjevě.

"Janukovyč naplival do tváře Spojeným státům a členským státům EU," řekl na náměstí. K pokračování v protestech vyzval i boxer Vitalij Kličko.

Policie na místě tvrdila, že jejím cílem nebylo rozehnat protest, ale uvolnit bulvár Kresčatyk vedoucí středem náměstí pro dopravu. Lídr nacionalistů Oleg Ťagnybok oznámil, že několik demonstrantů bylo zraněno a úřady zadržely 11 osob.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9019

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2013