První čínská letadlová loď úspěšně absolvovala sérii testů

2. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

První čínská letadlová loď Liao-ning úspěšně ukončila sérii testů během výcvikové mise v Jihočínském moři a vrátila se do přístavu, informovala státní média.

Manévry u pobřeží ostrova Chaj-nan trvaly 37 dnů a znamenají ještě další prvenství: Čína poprvé manévrovala s celým typem útočného uskupení eskortních plavidel soustředěného kolem letadlové lodi, jaké nasazují Spojené státy.

Po dvou dekádách zvyšování výdajů na zbrojení plánují čínští admirálové vybudování oceánské flotily schopné bránit sílící ekonomické zájmy země, ale také uplatnit se v územních sporech v Jihočínském a Východočínském moři.

Liao-ning provedla během právě skončených manévrů více než stovku testů, včetně zkoušek bojových systémů, a nyní se nachází v doku ve městě Čching-tao v severní Číně. Všechny testy a výcvikové programy proběhly úspěšně. Manévrů se kromě mateřské letadlové lodi účastnily také dvě fregaty, letadla a ponorky.

Liao-ning je původně plavidlem ze sovětské éry, které Čína v roce 1998 koupila od Ukrajiny v rozestavěném stavu a dokončila a modernizovala jej. Loď má délku 304,5 metru, maximální výtlak 67 500 tun, dosahuje maximální rychlosti až 59 km/h. Na palubě se nachází 30 bojových letounů Šenjang J-15 (postavených na základě ruského typu Su-33) a 24 vrtulníků.

Mají následovat další plavidla stejné kategorie postavená již kompletně v Číně, podle úřadů údajně již v roce 2020.

Peking vede spory o mořská území bohatá na ložiska ropy a zemního plynu s Japonskem, Filipínami a Vietnamem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12525

Diskuse

Obsah vydání | 3. 1. 2014