Čína centralizuje řídící a velitelskou strukturu za účelem zlepšení řízení vševojskových operací

3. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Stále sofistikovanější čínská armáda zakládá pro své síly společnou operační strukturu velení, aby zlepšila koordinaci mezi různými částmi obranného systému země. Informoval o tom dnes server China Daily.

Čína rapidně zdokonaluje své vojenské vybavení, ale vojenští analytici tvrdí, že operační integrace složitých a disparátních systémů v regionalizované struktuře velení je pro Peking velkou výzvou. Doposud měla Čínská lidová osvobozenecká armáda tradičně sedm vojenských oblastí soustředěných kolem pozemních jednotek. Nové výzvy v krizových regionech však zdůrazňují naopak význam letectva a námořnictva. Vojenských oblastí proto bude pět a budou integrovat velení pozemní armádě, letectvu, námořnictvu i strategickým raketovým silám.

V minulosti decentralizovaná regionální struktura velení umožňovala značnou samostatnost velitelů a jednotlivé části armády zůstávaly ve vysokém stupni vzájemně nezávislé. To komplikovalo centralizované řízení nezbytné pro koordinované využívání nových zbraňových systémů.

Čína již zahájila pilotní projekt společného systému velení ozbrojeným silám a přechod na něj plánuje co nejdříve.

V listopadu komunistická strana oznámila vznik národní bezpečnostní komise, která centralizuje krizový management doma i vůči zahraničí.

Peking vloni zvýšil vojenské výdaje o 10,7% a propaguje své vojenské ambice předváděním nového vybavení, jako byl první let bojového letounu třídy stealth počátkem roku 2011 nebo uvedení první letadlové lodi do provozu. Jde o nové technologie, jejichž vývoj si vyžádá další léta. Peking také staví ponorky, hladinové lodě a protilodní balistické střely. Kromě toho testuje technologii ničení střel za letu.

Nicméně armádě chybí zkušenosti s reálnými bojovými situacemi a komplexně integrovanými bojovými operacemi.

Podle japonského listu Jomjuri Šimbun organizační změny v čínské armádě znamenají přechod od čistě obranné struktury k mobilnějšímu a integrovanějšímu řízení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6862

Diskuse

Obsah vydání | 3. 1. 2014