Mladí Evropani nemají technologickou kvalifikaci pro množství nových pracovních příležitostí

7. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

< Jak se rozvírají nůžky mezi počtem technologických pracovních příležitostí a počtem kvalifikovaných uchazečů o zaměstnání, kteří jsou k dispozici. Zdroj: EU

Globální technologické společnosti vytvářejí celou řadu nových pracovních příležitostí, jenže v Evropě pro ně mladí lidé nemají kvalifikaci. Statisíce lidí, kteří přišli o zaměstnání a také mnoho mladých lidí, kteří nyní vstupují na pracovní trh, zjišťují, že po celé Evropě vzniká množství pracovních příležitostí v technologicky inovativních sektorech, ale oni pro ně nemají kvalifikaci.

Mezinárodní organizace práce varuje ve své nové zprávě, že od vzniku nedávné finanční krize se zhoršila kompatibilita uchazečů o zaměstnání s novými pracovními příležitostmi. Lidé, kteří přišli o práci v silně postižených sektorech, od stavebnictví po finančnictví, jsou nuceni pracně a dlouho získávat novou kvalifikaci, a příliš málo absolventů vysokých škol vystudovalo inženýrství, vědu či technologii a nejsou tedy k dispozici pro pracovní příležitosti, vznikající v inovativním technologickém sektoru.

V eurozóně trvá přibližně dvanáctiprocentní nezaměstnanost a podle Evropské komise to může vážně ohrozit návrat k růstu a vyvolat "podstatné hospodářské sociální problémy". Mezinárodní organizace práce varuje, že jak v EU, tak v USA může problém nekompatibility mladých lidí s novými pracovními příležitostmi vést k jejich dlouhodobé nezaměstnanosti.

V Evropě existují v současnosti asi 2 miliony uprázdněných pracovních míst, pro něž se firmám nepodařilo najít zaměstnance> Navzdory hospodářské recesi si v současnosti stěžuje téměř 40 procent firem, že nemohou najít zaměstnance s požadovanou kvalifikací.

Do roku 2015 bude zřejmě v Evropské unii nezaplněno až 900 000 pracovních míst v oboru informatiky a komunikační technologie, varuje Evropská komise.

Vlády v Evropě organizují kampaně, jejichž cílem je přesvědčit mladé lidi, aby studovali matematiku, inženýrství a vědecké obory, nikoliv humanitní obory či sociální vědy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11086

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2014