Čína: Přetrvává politika nucených potratů

9. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Když má Kung Čchi-feng jasnou chvíli, dokáže si vzpomenout, jak prosila o slitování. Několik lidí přichytilo její hlavu, ruce, nohy a kotníky k nemocničnímu lůžku před tím, než jí do žaludku zavedli trubici s chemikáliemi vyvolávajícími potrat. Byla v sedmém měsíci těhotenství a čekala druhého syna. Po 35 hodinách příšerných bolestí potratila.

Dva roky po nucenm potratu jí byla diagnostikována schizofrenie. S manželem cestovala do hlavního města, aby se domohla pomoci s placením léčby, ale byla v pyžamu vyhnána policií. Záznam má k dispozici agentura AP.

Nucené potraty jsou považovány za přijatelný způsob vynucování čínské politiky jednoho dítěte, jsou však zakázány, pokud je žena těhotná déle, než pět měsíců. Avšak za potrat Kung Čchi-feng nebyl nikdo volán k zodpovědnosti a jiné ženy se stejným osudem bojují o pomoc a kompenzaci.

Pozorovatelé jsou přesvědčeni, že nucené potraty v pokročilém stadiu těhotenství jsou na ústupu, ale zprávy o nich se objevují stále.

Ačkoliv Čína v listopadu oznámila uvolnění politiky jednoho dítěte, celkový systém zůstává v platnosti a místní úřady stále vyžadují splnění populačních kvót. Na Kung se nová politika nevztahuje, protože povoluje druh dítě jen tehdy, pokud oba rodiče nemají sourozence.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9163

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2014