Překvapení: Více než třetinu původně státních bytů, které Thatcherová "dala lidu", nyní vlastní soukromí pronajímatelé bytů

9. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Ve Velké Británii existuje dvojí způsob bydlení. Střední vrstvy mají na byt či dům hypotéky, chudší obyvatelstvo tradičně bydlelo či bydlí v komunálních bytech (council housing), kde platí - levnější - činže.

Britské konzervativní premiérce Margaret Thatcherové se to v osmdesátých letech nelíbilo a zavedla zákon, podle něhož si činžovní obyvatelé komunálních bytů směli za snížené ceny svůj komunální byt na hypotéku od místního úřadu odkoupit. Široce se to tehdy oslavovalo jako "rozšíření vlastnické demokracie do lidových vrstev".

Britský deník Daily Mirror nyní zjistil, že více než třetina (a v některých oblastech až polovina) původně komunálních bytů skončila po třiceti letech v rukou soukromých pánů domácích, kteří je nyní za drahé ceny pronajímají veřejnosti.

List také zjistil, že multimilionářský syn Iana Gowa, ministra Thatcherové pro bytové otázky, nyní vlastní desítky bývalých komunálních bytů, které osobně pronajímá chudým lidem. Milionář Charles Gow s manželkou na jednom jihoanglickém sídlišti nyní - překvapivě - vlastní více než 40 bývalých komunálních bytů, které pronajímají.

Jiní bohatí investoři vlastní desítky bývalých komunálních bytů prostřednictvím bílých koní, firem registrovaných v daňových rájích.

V Británii zuří vážná bytová krize. 5 milionů lidí čeká v Británii na sociální bydlení z komunálního fondu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7998

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2014