Někdo to rád Soči!

19. 2. 2014 / Tomáš Vohryzka

čas čtení 4 minuty

Drahý Johne, je mi tě líto, neboť jsi patrně nemohl sledovat v Mexiku zahájení Olympijských her v Soči. Posílám ti proto nejen pozdrav ze země neomezených možností ale i trochu politicky nekorektní reportáž.

Zimní Olympijské hry konečně začaly. Dorazilo 6 000 sportovců a 40 000 vojáků. Francouzský tým je chráněn příslušníky speciálních jednotek. Divím se, že neposlali cizineckou legii? Americké sportovce doprovází válečný křižník a torpédový člun. Bezpečnost především, platí i na olympiádě.

Tyto hry jsou největší v mnoha směrech. Pokud jde o korupci existuje jen jedna otázka. Přesáhly "malé domů" 50 % celkových nákladů na pořádání her? To ví jen bůh a Putin.

Rekordy padly již před zahájením her. Osmdesátikilometrová dálnice spojující Soči a Krásnou Poljanu je prý nejdražší silnice na světě. Dokonce stála více než ta naše do Ostravy. Zlé jazyky tvrdí, že by bylo levnější pokrýt povrch nejdražším kaviárem než pouhým asfaltem. To ale neříkejte nahlas, někdo by to tady v Rusku mohl vzít vážně a udělat to. Zahajovací ceremoniál byl velkolepý. Kombinace Hollywoodu, Bollywoodu a Alexandrovců, okořeněná špetkou baletu. Všechno v jednom.

Klíčovou osobou je samozřejmě pan PU. Získal pro Rusko olympiádu, zaplatil ji, vybral místo konání a navrhl většinu sportovních zařízení včetně sjezdovek. Škoda, že nebude také soutěžit. Většina Rusů je zklamaná, že se v několika disciplinách neobjeví. Konkurovat by mu mohl jen Jára Cimrman. Sázkové kanceláře přijímaly sázky, zda olympijský oheň zapálí on sám nebo jeho milenka. Čeští reprezentanti se zatím sázejí, zda se nejhezčí česká olympionička /Soukalová- biatlon/ vrátí domů těhotná či nikoli. A který hokejista bude šťastným oteckem. Lyžařce Strachové, která ponese českou vlajku, zase oficiálně povolili užívat růstový hormon, myslel jsem, že je to doping.

Mezi 88 národními družstvy mám své favority. Shodují se s mými prázdninovými destinacemi. Mexiko, které bude reprezentovat rakušan Hubertus von Hohenlohe. Je to synovec našeho bývalého ministra zahraničí. Ten má prsty fakt ve všem. A pak samozřejmě miluji Thajsko. Thajský olympijský tým tvoří anglická houslistka Vanesa Mae. Stejně jako Hubert bude závodit ve sjezdovém lyžování. Říká, že lyžování je mnohem nebezpečnější než hraní na housle. Postrádám jenom slepého skokana na lyžích Orla Edieho.

Dva týmy dorazily na zahájení v šortkách. Kromě Bermud i Kajmanské ostrovy. Spíše než důsledek ekonomické krize jde o projev patriotismu. Kdoví, ale kritiku pořádání zimních her v subtropickém pásmu rovněž nelze vyloučit. Dalším rekordem je právě teplota během zahajovacího věčera zimních her. Plus osm stupňů. Přes den skoro dvacet. Sportovci jezdí po vesnici na kole. Mám i smutné zprávy, došlo již k prvnímu úrazu v našem týmu. Krasobruslař Březina spadl. Nikoliv při čtverém skoku, ale právě z kola. Snad se nám Jágr neutopí při koupání v moři.

Olympijskou vlajku přinesl hokejista, režisér Michalkov, dirigent Londýnského Symfonického orchestru a údajně první kosmonautka Těreškovová. Úžasné, ona ještě žije! Vzkřísit Lenina se však prý již nepovedlo. Teď zpívá Netrebko, následuje velkolepý ohňostroj doprovázený hudbou Čajkovského.

Krátký pohled na tribuny. Mezi diktátory post-sovětských republik princ Albert Grimaldi a náš president Miloš Zeman. Sport ho absolutně nezajímá a velmi pravděpodobně neudělal v životě rychlejší krok. Jedinou "sportovní" fotku, kterou si vybavuji, je Miloš Zeman ležící, spící v nafukovacím člunu. Ale přijet musel, sluší se poděkovat Lukoilu za podporu ve volební kampani. Ale ruská vodka byl jistě taky velký důvod. Možná větší než ten Lukoil.

A to nejdůležitější na závěr. Zatím žádné exploze, žádní mrtví ani zranění. /Tedy kromě toho Březiny, co spadl z kola./ Neoficiální píseň olympiády je "Nás nedohoní". No uvidíme. Já bych neříkal gop dokud jsme nepřeskočili. Show must go on ještě 14 dní. Vítejte v Rusku!

Johne, stručně jsem ti vylíčil, jak to tady v Soči vypadá. Nejsem si jistý, zda je to obraz úplně přesný, ale snažím se vidět vše a v celkovém kontextu. Jisté je totiž jen to, že po hrách budu určitě potřebovat psychoterapeuta.

Z Ruska s láskou.

P.S.: Olympijský oheň nezapálila Putinová milenka, ale slavný hokejista. Byla to zlá pomluva. Pouze převzala pochodeň od Marie Šarapovové a předala ji Třeťákovi.

0
Vytisknout
14961

Diskuse

Obsah vydání | 21. 2. 2014