Názor listu Guardian:

Co bude na Ukrajině dál?

23. 2. 2014

čas čtení 3 minuty

Hovoří se nyní o tom, že se od Ukrajiny odtrhne Krym, případně že by Krym mohlo anektovat Rusko. V sobotu byli ruští "delegáti" v Charkově a krymští vedoucí politikové požádali Rusko o "ochranu". Je možné, že hrozba rozpadu Ukrajiny je řízená. Klíčovou regionální politikou Vladimíra Putina je vytvoření euroasijského svazu, který má být inaugurován r. 2015. Ukrajina má být klíčovým prvkem tohoto svazu. Z hlediska Kremlu jsou zásahy Evropské unie, stejně jako flirtování NATO s Gruzií r 2008, kterí přispělo k rusko-gruzínskému konfliktu toho roku - je vážným zásahem do oblasti blízkého pohraničí Ruska. Moskva sice podpořila kompromis, aby došlo k ukončení násilí, protože nikdo nechce mít na svých hranicích občanskou válku, klíčovou otázkou však je, nakoliv Moskva dovolí Ukrajině, aby odešla z její sféry vlivu.

Kdo jsou demonstranti?

Ve zkratce se konflikt na Ukrajině popisuje jako rozkol mezi povětšinou ukrajinsky mluvícími katolíky na západě země a Krymem, který pohlíží směrem k Moskvě. Je v tom prvek pravdy, ale není to celý příběh. Různé složky společnosti investovaly protikladné naděje do protestů, které vypukly v listopadu, vyvolány rozhodnutím prezidenta Viktora Janukovyče odstoupit od dohodu s EU a s MMF, která by vedla k bližší integraci s Evropou. Janukovyč namísto toho přijal 15 miliard dolarů úvěru a dotace na plyn z Moskvy.

Prvními demonstranty byli většinou mladí středostavovští studenti a liberálové. Poté, co byly tyto protesty zlikvidovány, začala protestovat starší, nacionalističtější skupina lidí, někteří z nichž sloužili v bývalé Sovětské armádě. Násilí z posledních dnů páchali agresivní pravicoví nacionalisté, někteří spojení s Pravým sektorem, kteří nechtějí dosáhnout politického kompromisu a vytahují se, že se ozbrojili-

Co chtějí?

Situace není jednoduchá, neboť mapa volebních výsledků z roku 2010, v nichž zvítězil Janukovyč, je daleko složitější než prostý rozkol západ a východ Ukrajiny. V různých regionech spolu soupeří různé skupiny. V západních městech je proevropský argument ve skutečnosti náhražkou za rozmanitou politickou nespokojenost, včetně rostoucího hněvu nad tím, že ekonomice Ukrajiny dominují oligarchové - kamarádi Janukovyče, že země trpí nezákonností a má ústavu, která dala obrovskou moc do rukou prezidenta. Tam, kde došlo k protestům v rusky mluvících částech Ukrajiny, jako je město Charkov, zdroje protestů jsou v podstatě tytéž, z čehož zjevně vyplývá, že občané jsou široce nespokojeni s Janukovyčovým politickým stylem až do té míry, že ho nedávno opustili i někteří členové jeho vlastní Strany regionů.

Co se stane s Tymošenkovou?

Po propuštění z vězení v Charkově oznámila Tymošenková v sobotu, že chce kandidovat ve volbách dne 25. května. Navzdory tomu, že je sama Tymošenková považována za zdiskreditovanou osobu, jejíž vlastní politické soupeření přispělo k problémům Ukrajiny, má Tymošenková přátelské vztahy s Putinem a ten ji možná považuje za kompromisní kandidátku, která by dokázala pracovat s oběma stranami a umístit Ukrajinu mezi EU a Moskvu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
15432

Diskuse

Obsah vydání | 24. 2. 2014