POZNÁMKA NA OKRAJ:

Putin jako kandidát na Nobelovu cenu za mír? aneb Otázky, na které se lidé zapomněli ptát

25. 3. 2014 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

I když je to jistě pro mnohé asi překvapující,. Filozofové upozorňují, že když někdo vědomě nejedná, přesto jedná. A základem cílevědomého opomenutí je vždy nějaké rozhodnutí. Komu je tohle jasné, ten také ví, že při posuzování jednání bychom se nejen měli ptát na to, co se stalo, ale i na to, co bylo zamýšleno a co by se bývalo stalo, kdyby se nejednalo.

Když ti tři ministři zahraničních věcí EU a NATO z Polska, z Francie a z Německa ve spolupráci s Rusy podepsali onu dohodu s ukrajinskou vládou a ukrajinskou opozicí, německé noviny byly plné radosti. Když pak byla ta smlouva porušena už po několika hodinách a nikdo z těch ministrů zahraničí neprotestoval, přešlo se to v tichosti a vědomě se poukázalo jen na to, jakou urážku ten chybějící protest ze strany Západu znamenal pro Rusko, a už vůbec se nepoukázalo na to, že sestaveni nové ukrajinské vlády po porušení dosažené dohody bylo porušením mezinárodního práva.

Němečtí novináři zkrátka nesplnili svůj úkol, a to však nejen v tomto ohledu, protože nikdo z nich se veřejně nezeptal jaké důsledky může mít vznik nelegitimní ukrajinské vlády i původně schválený zákaz ruštiny jako úředního jazyka na náladu v Rusku. A protože Rusko se pak rozhodlo, že včlení Krym do Ruské federace, se dostal Putin jako nebezpečný agresor na mediální pranýř.

Zásadní otázkou je však, , co by se stalo, kdyby Putin neprovedl onu podle mezinárodního práva tak kritizovanou anexi Krymu. Jak dlouho by se asi bez intervence na Krymu mohl Putin udržet u moci? Nedostali by se bez této intervence k moci velice rychle oni ruští nacionalisté, jichž se tolik obává Karel Dolejší, se svou obrovskou chtivostí udělat z Ruska zase velmoc, jako býval Sovětský svaz? Přispěl Putin z toho hlediska možná svým velice riskantním, ale chytrým tahem výrazně k udržení míru více než oni neprotestující ministři zahraničních věcí EU a Američané, kteří proti podivnému způsobu, jímž byla sestavena nová ukrajinská vláda, také neprotestovali?

Podle meho nejsou ani Putinův zásah proti americkému bombardování Sýrie, ani jeho zabránění destabilizace ruské domácí scény, ani obojí dohromady nestačí jako důvod, aby byl Putin vyznamenán Nobelovou cenou za mír. Měli bychom se ale ptát, proč Západ udělal to, co udělal, proč neprovedl to, co neudělal, a čeho Putin včleněním Krymu do Ruska dosáhl a čemu také zabránil. Nebo si myslíte, že Putin neuvažuje o důvodech, proč něco dělá nebo něco nedělá?

0
Vytisknout
13117

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2014