Žirinovskij není "mistopředseda ruské Dumy", IDnes píše nesmysly

25. 3. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

"Píše nám místopředseda Dumy, ať zabereme část Ukrajiny, tvrdí Poláci," nadepsala svůj článek IDnes. Potíž je, že Vladimir Žirinovskij, který byl zřejmě autorem jakéhosi pofidérního dopisu adresovaného polskému ministerstvu zahraničních věcí, "už od r. 2011 není místopředsedou ruské Dumy, je řadovým poslancem a členem výboru pro obranu, vedoucím frakce LDPR v Dumě. Takže možná poslanec Žirinovskij, sám od sebe něco někam napsal, ale ne z pověření nebo jako funkcionář Dumy," upozorňuje Pavel Barák.

Bylo by užitečné, kdyby novináři, než něco mechanicky převezmou z jiných zdrojů, si je samostatně ověřovali. Vzhledem k tomu, že to nedělají, se pak světem šíří stále tytéž neopravené chyby.

Zvlášť důležité je zaujímat ostražitý postoj k informacím z druhé ruky, které pocházejí v současnosti z ruských, ukrajinských, pobaltských, polských a konečně i českých zdrojů, protože média ve všech těchto zemích byla postižena znepokojující vlnou nacionalistického šovinismu a nenávisti a nemohou být považována za seriozní.

Média ve všech výše zmíněných zemích krizi týkající se Ukrajiny nezodpovědně rozdmýchávají.

Chybné informaci polské televize, která nekorektně označila Žirinovského za místopředsedu Dumy a jeho soukromý dopis interpretovala jako oficiální komunikaci ruského parlamentu, jsme bohužel původně nekriticky převzali i v Britských listech, za což se omlouváme. Chyba byla opravena.

Na serveru IDnes ovšem ne.

PS. Je fakt, že polské tvrzení o tom, že je Žirinovskij zástupcem předsedy ruského parlamentu, opakovala i celá řada západních médií. Přímo tomu ovšem protiřečí informace na stránkách ruské Dumy:

Vladimir Žirinovskij: ZDE

Předseda ruské Dumy: ZDE

Prvni náměstci předsedy ruské Dumy: ZDE

Náměstci předsedy ruské Dumy: ZDE

0
Vytisknout
10023

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2014