Americká soudkyně překvapivě zakázala nucené vyživování hladovkáře v Guantánamo

17. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Federální americká soudkyně Gladys Kesslerová v pátek překvapivě zakázala vojenským úřadům v táboře v zálivu Guantánamo násilně vyživovat syrského hladovkáře Abu Wa'el Dhiaba a násilně ho převézt z jeho cely za účelem nuceného vyživování.

Dosud toto soudce nikdy nenařídil, protože soudy v Americe neměly takovou pravomoc, avšak odvolací soud v únoru rozhodl, že vězni v zálivu Guantánamo mají právo soudně se bránit před nuceným vyživováním.

Obamova vláda nucené vyživování hladovkářů hájí jako jedinou možnost, jak je udržet naživu. Rozhodnutí Kesslerové vyvolalo novou vlnu aktivity mezinárodních právníků, bojujících proti nucenému vyživování vězňů. Vojenská správa tábora v zálivu Guantánamo tvrdí, že hladovka, jíž se svého času účastnilo až 100 hladovkářů, už skončila.

Tiskový mluvčí tábora v zálivu Guantánamo nereagoval na dotazy tisku. Mluvčí Pentagonu uvedl, že armáda uposlechne rozhodnutí soudkyně.

Soudkyně také nařídila, aby americká armáda uchovala videozáznam nuceného převozu Dhiaba z jeho cely do vyživovací místnosti i záznam jeho vyživování. Videozáznam by měl být součástí jeho žaloby ve věci nedůvodného věznění.

Tábor v zálivu Guantánamo nyní odmítá novinářům poskytovat informace o pokračujících hladovkách vězňů. Z nedávných dopisů věznů vyplývá, že asi 17 vězňů v současnosti drží hladovku. V táboře vládne mezi vězni zoufalství, že Barack Obama tábor neměl možnost uzavřít a propustit zbývajících 154 vězňů.

V dopisem hladovkáře Jemence Emada Hassana se uvádělo, že někteří hladovkáři váží jen asi 50 kg a že správa tábora lživě tvrdí, že hladovkářů je jen malý počet. Správa tábora to popřela.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6482

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2014