"Na pronajmutí pana Teličky není nic špatného"

15. 5. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Případ pana Teličky a jeho firmy, který shrnují Novinky.cz následujícími slovy, mi připomíná zajímavou logiku fungování současného kapitalismu:

"Smlouvy lídra eurokandidátky ANO Pavla Teličky s NWR miliardáře Zdeňka Bakaly, na které upozornilo středeční Právo a díky nimž Telička a jeho firma BXL Consulting získali skoro 60 miliónů, vzbudily podezření u poslanců napříč spektrem. Podle nich by měl Telička objasnit, za co peníze dostával."

Zdroj: ZDE

V tomtéž článku poslanec Komárek za hnutí ANO označuje pana Teličku za "profesionála":

"Potíže s tím, že Telička na NWR významně profitoval v době, kdy se vedl spor s nájemníky bytů OKD, nemají ani poslanci hnutí. "Pan Telička je profesionál. Vůbec mě nepřekvapuje, že protřelý člověk, jako je pan Bakala, si pana Teličku najal na čistě komerční bázi. Já na tom nevidím nic špatného," řekl Právu poslanec Martin Komárek."

Ta logika fungování tohoto typu kapitalismu spočívá v tomto principu: velké peníze si mezi sebou rozdělí "profesionálové", náklady na zabezpečení dělníků a široké veřejnosti po krachu "profesionály" obsluhovaných firem ponese stát. Šéf hnutí ANO, za které pan Telička kandiduje do evropského parlamentu, nedávno domluvil státní podporu pro Bakalovu firmu NWR, aby horníci nemuseli na dlažbu. Až NWR vedené a spravované různými mimořádně schopnými "profesionály" případně zkrachuje, ponese náklady opět stát. Co na tom, že horníci dělají za směšné peníze svou práci dobře. Oni přece nejsou "profesionálové" dnešního kapitalismu. Zdá se ovšem, že v Česku tihle "profesionálové" vsadili na to, že jim lid jejich "profesionalitu" uvěří a vyšle je do politiky hájit veřejný zájem, a zatím jim to vychází výtečně. Jiný příklad zcela "profesionálního" přístupu dnešních "profesionálů" může čtenář najít výborně rozkrytý ZDE

0
Vytisknout
8528

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2014