Urážlivý výrok ukrajinského ministra o Putinovi vyvolal diplomatickou hádku

16. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinský ministr zahraničí Andrij Deščyca se octl v ohnisku neobvyklé diplomatické kontroverze poté, co ho kamera v sobotu u ruského velvyslanectví v Kyjevě zaznamenala, jak použil sprosté slovo k charakteristice Vladimíra Putina.

Rozhněvaní Ukrajinci, kteří obviňují Rusko z rozdmychávání konfliktu na východě Ukrajiny, často skandují heslo "Putin chujlo", což lze přeložit asi jako "blbec" nebo "ču.ák".

Andrij Deščyca se v sobotu pokusil před ruským velvyslanectvím v Kyjevě přesvědčit demonstranty, rozhněvané tím, že proruští vzbouřenci sestřelili ukrajinské vojenské dopravní letadlo a usmrtili 49 osob na jeho palubě, aby se vyhnuli násilí. Davy házely kamením a vejci na ruské velvyslanectví, ničily diplomatická vozidla a malovali na vrata velvyslanectví hákové kříže. Skandovaly "Putin je fašista" a "Putin - chujlo".

Deščyca se snažil dav uklidnit, řekl, že Rusko se bude muset ze svých činů zodpovídat, avšak že útočit na ruské velvyslanectví není správná reakce. Když ho umlčel křikem rozhněvaný dav, řekl: "Jsem pro to, abyste protestovali.Jsem tu s vámi a říkám, Rusko, ven z Ukrajiny. Ano, Putin je chujlo, ano."

Demonstranté se pak dali do skandování "Putin je chujlo".

To vyvolalo zuřivou reakci v Moskvě, už rozčílené útoky na velvyslanectví a poškozováním majetku. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vyjádřil v rozhovoru se svým francouzským protějškem Laurentem Fabiem "zuřivost nad nečinností kyjevských úřadů, které dovolily nepokoje před ruským velvyslanectvím."

Vysoký zahraničněpolitický činitel Ruska Alexej Puškov požadoval, aby ukrajinský prezident Deščycu odvolal: "Nedovedu si představit, jak by někdo, zejména představitel Ruska, mohl po takovém výkřiku zasednout s Deščycou k jedinému stolu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10775

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2014