Rusko chystá další kontrakt s Čínou. Bude jí dodávat plyn ze západní Sibiře

28. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Šéf Gazpromu Alexej Miller informuje, že v blízké době dojde k podpisu druhé historické smlouvy s Čínou o dodávce ještě dalších 30 miliard krychlových metrů zemního plynu. Tentokrát bude surovina pocházet ne z východní, ale ze západní Sibiře. Plyn odsud v současnosti proudí i do Evropy.

Podle Millera jednání o této dohodě začala po podpisu první smlouvy, která se týkala 38 miliard krychlových metrů plynu z východní Sibiře. Tak by Rusko posílalo ročně do Číny 68 miliard krychlových metrů plynu ročně, což je téměř třikrát více, než kolik vposledních letech nakupovala Ukrajina. (Ta už za Janukovyče přijala koncepci snížení závislosti na ruském plynu a s projektem jí pomáhá mj. Peking - pozn. KD.)

Z Millerova vyjádření není úplně jasné, kdy má dojít k podpisu druhé smlouvy s Pekingem. Podle ředitele Fondu energetického rozvoje Sergeje Pikina může být cena za tento plyn nižší, než v případě kontraktu podepsaného v květnu, a to jak kvůli menším nákladům na infrastrukturu, tak kvůli konkurenci s dodavateli ze Střední Asie - a také proto, že západní část Číny není tak rozvinutá, jako východ, a poptávka zde roste pomaleji.

Pikin se domnívá, že zdroje na západě Sibiře postačí pro pokrytí spotřeby v Rusku, Evropě i Číně.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
10326

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2014