Kdo je tady vlastně asociální?

11. 7. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Zdá se mi vrcholně pokrytecké kritizovat Petru Kvitovou za to, že odešla neplatit daně ze svého majetku do Monaka. Český stát neumí zajistit pořádné vymáhání platných zákonů, nechává rozkrádat veřejné peníze ve velkém a zástupnou obětí, která má pomocí závistivé zášti zakrýt brutální selhání českých politiků, jako je pan Huml, má být vítězka Wimbledonu?

Jen na penězích, které jsme mohli získat z EU, máme kvůli "chybám a podvodům" přijít o 65 miliard:

"Špatné čerpání evropských fondů může Českou republiku přijít až na 65 miliard korun. Informaci v pátek zveřejnil nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) s odvoláním na aktuální zprávu EU report 2014. Problémy ve čtvrtek přiznalo i ministerstvo pro místní rozvoj, které má čerpání v gesci. Úřad upozornil i na zjevné zneužívání dotací."

Politikové mají být první, kdo bude zticha, protože nebýt jejich neschopnosti, měli bychom už dnes spoustu peněz v rozpočtu, aniž bychom museli příliš řešit otázku, kam odcházejí platit daně lidé, kteří opravdu něco dokázali. Co dokázali čeští politici? Jejich profese je především zajistit rozvoj, prosperitu této země jejich občanů, a v té naprosto selhávají. Přijde mi to, jako by správce domu, který je zodpovědný za rozkradení stupaček, oken a dveří, začal nadávat někomu, kdo si vydělal poctivě velké peníze a odmítá v tom domě bydlet.

Jinou věcí je to, že obecně v EU se management velkých, globálních firem chlubí tím, že v zájmu svých vlastníků zvyšuje zisky tím, že odchází neplatit daně do daňových rájů. Jenže to je zase selhání politiků, že něco takového není trestné, že neexistují zákony typu: kde ti podnikatelské prostředí umožňuje dělat zisk, tam plať daně a podílej se na fungování celé společnosti, bez níž bys žádný byznys dělat nemohl -- nebo odejdi dělat svůj byznys na Panenské ostrovy. V této logice by ale zřejmě Petra Kvitová měla zaplatit daně spíše v Británii nebo tam, kde sport v kulturním prostředí funguje a vzbuzuje důvěru a láká velké peníze. Naopak český sport naši politikové dali v plen mafiánům a kdyby budoucnost světového sportu závisela na českých poměrech, asi brzy by zkrachoval a žádné peníze by v něm nebyly.

0
Vytisknout
13460

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2014