Izraelci zabíjejí stále větší a větší počty civilistů a mnoho z nich jsou děti

13. 7. 2014

čas čtení 4 minuty



Moderátor Channel Four News Matt Frei: Izraelská armáda vydala varování obyvatelům severní Gazy, aby opustili své domovy, protože připravuje další letecké údery. V neděli ráno vyslal Izrael své první pozemní vojáky od začátku této akce minulý týden. Zaútočil na odpalovací místa raket organizace Hamas. Prostřednictvím letáků bylo civilní obyvatelstvo varováno, aby opustilo své domovy, jinak ohrozí své životy a životy svých rodin. Sto šedesát Palestinců bylo od zahájení leteckých úderů usmrceno. Náš zahraničněpolitický korespondent Jonathan Miller je v Gaza City. Jonathane?

Jonathan Miller: Izraelská armáda vydala dnes vlnu statistik, jíž reagovala na vlnu raket, které jsou odpalovány z Gazy. Osm set od chvíle, kdy začalo bombardování. Izrael uvádí, že asi 150 z nich zničil během letu. Izrael také tvrdí, že v Gaze bombardoval až 1300 cílů. Většina z nich byla zaměřena na místa, odkud se odpalují rakety, avšak Izraelci přitom zabíjejí stále větší a větší počty civilistů a mnoho z nich jsou děti.

Je to zuřivá obloha nad Gazou v noci. Včera v noci to také byla dosud nejvražednější noc. Vládne hněv a všechno je absolutně zničené. Toto je letecký úder proti příbytku šéfa policie z Hamasu. Při tomto leteckém úderu bylo usmrceno více než 20 lidí. Dům doslova zmizel, ale ředitel policie usmrcen nebyl. Letecký úder však usmrtil šest dětí. Hamas je obviňován, že používá civilisty jako lidské štíty. Avšak, pokud váš tatínek pracuje pro Hamas, jako dítě se nemáte kam schovat. OSN uvádí, že od začátku tohoto bombardování bylo usmrceno 32 dětí. A je to ztráta těchto nevinných životů, která vyvolává zdejší hněv.

Toto byla odpověď Hamasu. Série raket, zaměřených na Tel Aviv. Všechny byly zničeny za letu. Dosud jsou zabíjeni pouze Palestinci. 160 lidí bylo zabito.

Basman Alashi, nemocnice el-Waga, východní část Gaza City: Chápeme, že existuje konflikt mezi Izraelem a Gazou, avšak nemocnice nemají nic společného s tímto konfliktem. My sloužíme lidským bytostem, bez ohledu na to, kdo to je. Zachraňujeme životy, my nikoho nezabíjíme. Izraelci lidi zabíjejí. Nerozumím, proč útočí na nemocnici.

Jonathan Miller: Izrael stál ještě slibuje, že útoků bude ještě víc. Izraelské tanky se výhrůžně shromažďují na hranici a přišla zpráva, že izraelská námořní komanda se včera vylodila a zaútočila na místo, odkud se odpalují rakety. Izraelský premiér odmítl přijmout jakoukoliv vinu za krveprolévání v Gaze.

Binjamin Netanyahu: Hamas používá obyvatele v Gaze jako lidské štíty. Proto veškerá odpovědnost za to, cokoliv se stane v Gaze civilistům, čehož litujeme, je odpovědnost Hamasu a jejich partnerů. Je to čistě jejich odpovědnost.

V severní Gaze byli dnes obyvatelé varováni, aby opustili své domovy. Tisíce z nich se skryly v bezpečných zónách OSN. Na hranici pokračuje exodus obyvatelů Gazy s dvojím občanstvím.

Občanka: Teď je Ramadán. Jsme uprostřed Ramadánu. Jejich celý život se točí kolem této války a to, že my se považujeme za svobodné lidi, zatímco Palestinci trpí, to není správné.

Jonathan Miller: Jsou to takovéto scény, o nichž mnozí doufají, že vyvolají mezinárodní rozhořčení, jehož je zapotřebí, aby toto skončilo. Avšak zatím nepřišel jediný náznak deeskalace, nebo náznak toho, že by se blížilo příměří. V této přelidněné enklávě téměř dvou milionů lidí jsou pohřby jediným důvodem, proč riskovat vyjít na ulici.

V neděli večer bylo ticho na ulicích stále ještě přerušováno hlukem leteckých úderů.

Je nutno dodat, že strach je na obou stranách. Miliony Izraelců, žijí ve stínu oněch raket Hamasu, které dosahují dál, než kdy předtím. Před několika dny Hamas konstatoval, že nemá co ztratit. A jestliže se Hamas rozhodl eskalovat tento konflikt ve snaze zlepšit si pověst, no tak, to se děje. Stále více lidí umírá. A navzdory těm úmrtím a navzdory té bolesti pociťují Palestinci velmi silný hněv. Zuřivost, že se toto děje znovu. A to přilévá oleje do ohně nenávisti v další generaci Palestinců v Gaze.

0
Vytisknout
7655

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2014