Argentina podruhé za třináct let bankrotuje

31. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Argentina podruhé za posledních třináct let bankrotuje - poté, co na selhaly rozhovory se věřiteli svolané na poslední chvíli do New Yorku.

Investoři požadovali 1,3 miliardy dolarů za dluhopisy, které mají v držení. Argentina tvrdí, že si to nemůže dovolit, a obvinila věřitele, že využívají jejích problémů s dluhem k získání velkých zisků.

Soud stanovil konečnou lhůtu pro dosažení dohody na čtvrtek 4:00 světového času. Tato krize vyrůstá z bankrotu, kterým Argentina prošla v roce 2001.

Ve středu pozdě v noci argentinský ministr hospodářství Axel Kicillof prohlásil, že investoři odmítli poslední nabídku vlády. V reakci na to soudem stanovený mediátor Daniel Pollack oznámil, že Argentina je v bankrotu.

Argentina má pocit, že s ní mezinárodní finanční systém špatně zachází. Těsně před oznámením bankrotu se na náměstí Plaza de Mayo v Buenos Aires konala malá demonstrace, kde byly rozdávány letáky prohlašující, že Argentina by neměla vyjednávat.

Tito lidé jistě budou s výsledkem spokojeni, ale po bankrotu se jim bude žít hůře. Země je již nyní v recesi a inflace je vysoká. Bankrot tyto problémy ještě zhorší.

Nicméně dopad nebude srovnatelný s dopady krize z let 2001-2002, kdy byly zmrazeny účty vkladatelů kvůli zastavení runů na banky a v ulicích došlo k násilným protestům s desítkami mrtvých.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8947

Diskuse

Obsah vydání | 1. 8. 2014