V Teheránu se zřítilo letadlo v důsledku západních sankcí

10. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Letadlo společnost Sepahan Air, které letělo do Tabasu v severovýchodním Íránu se zřítilo krátce po startu z teheránského Mehrabadského letiště v obytné čtvrti Teheránu. Zahynulo všech 48 cestujících a členů posádky, mezi nimi dvě nemluvňata a dvě děti mladší 12 let.

Důvodem havárie byl výpadek motoru letadla. Íránská letecká doprava trpí častými leteckými haváriemi v důsledku západních sankcí. Íránské letecké společnosti si totiž nesmějí kupovat nová letadla. Stará letadla jsou udržována v provozu prostřednictvím součástek dovezených na černém trhu, přemontovaných z jiných letadel anebo vyrobených v samotném Íránu.

Letadlo, které havarovalo, Iran-140, bylo v Íránu sestavenou verzí ruského letounu Antonov-140.

Čtyři největší íránské letecké společnosti vlastní letadla, jejichž průměrné stáří je 22 let. Slouží 76 milionům Íránců.

Americké společnosti Boeing a General Electric uvádějí, že usilují o povolení vyvážet do Íránu náhradní díly pro letadla v rámci změkčení sankcí.

Ředitel letecké společnosti Iran Air uvedl, že po zrušení sankcí bude jeho firma potřebovat nejméně 100 nových dopravních letadel.

Pdorobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9660

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2014