Přelet nad kukaččím hnízdem

10. 8. 2014 / Martin Hekrdla

čas čtení 2 minuty

Právě jsem se dozvěděl, že v Deníku Referendum vyloučili z diskusí pod články Josefa Hellera za - předpokládám - "nedodržování pravidel diskuse". Jeden z největších znalců marxismu u nás a teoretik společenské samosprávy tam totiž postupně - zcela konkrétně a podloženými argumenty - odhalil nejrůznější liberálně levicové tlachání jako plytký odvar vládnoucí ideologie, napsal Martin Hekrdla na Facebooku a Britským listům dal svolení to zveřejnit:

Jeho expresivní výrazy však nikdy neklesly k vulgaritám, sprostým slovům. Vždycky pouze slepotu nazýval slepotou, hlupáctví hlupáctvím, uhýbavé "diskusní" triky tamních mudrlantů obyčejným uhejbáčkovstvím ukecaných neználků, z nichž - mimochodem - jednoho užvaněného psychopata s formálním filozofickým vzděláním osobně znám už od školních škamen a vím, zač je toho loket (a který jako diskutér samozřejmě smí zůstat).

Heller se vždycky rozohnil až potom, co snad stokrát - zcela marně, leč podrobně - vyložil své vlastní pojetí. Provedl výklad, explanaci, analýzu synchronní i diachronní, ba i dialektickou a třídní, definoval pojmy, kladl otázky a přiznával dobrovolně všechny sféry poznání o světě a společnosti, s nimiž není obeznámen.

Celou dobu - a je to již pár let - však jakoby mluvil k jeskyni obývané spícími netopýry, k tvářím a gestům, poznamenaným výrazem utkvělého nepochopení anebo rozrůzněným špatně skrývanou zlobou intelektuálních štěkálků pružných beder. Přesto, anebo právě proto, jsem se těšíval na tyhle diskuse a nedávno se dokonce přistihl, že jsou bezmála už tím jediným, co v Deníku Referendum se zaujetím čtu. Co jsem ještě schopen a ochoten číst, jestliže čas jsou peníze...

Každý člověk, teoretik, znalec a militant nějaké ideje byl nějak formován, má samozřejmě svá omezení a má je jistě i Josef Heller. Ale jeho "výmaz" je ve skutečnosti - jsem o tom pevně přesvědčen - vlastně logický. Je totiž jedinou obranou, která jedné exkluzivní sektě současného establishmentu zbyla poté, co její argumenty zcela vyčpěly nebo nadobro došly. Tento fakt Heller nejen pojmenoval, ale i - opakovaně - UKÁZAL, předestřel, omlátil důvěřivé "levicové veřejnosti" o hlavu. Vím, proč tuhle "urážku" nemohl DR strávit: pravda v ní obsažená archivovala celé médium. Jeho základní obsah byl přesvědčivě zvážen a shledán lehkým.

Vyřazuji Deník Referendum z "oblíbených". Nemám náladu vyčkávat, koho vyhodí příště. Nemám čas přelétávat nad kukaččím hnízdem. "Žijeme jen dvě vteřiny a nestojí proto za to, plazit se před ničemnými taškáři!" (Voltaire)

0
Vytisknout
14203

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2014