Zpráva o stavu Rekonstrukce státu zhodnotila rok od protikorupčních slibů

1. 10. 2014

čas čtení 4 minuty
Tisková zpráva Rekonstrukce státu

Platforma nevládních organizací zveřejnila shrnující hodnocení, jak politické strany naplňovaly svůj závazek k prosazení devíti zákonů. Vydání hodnocení podpořila také řada známých podnikatelů, kteří jsou nespokojeni s tím, že strany odkládají svoje závazky. Zkrácená verze hodnocení poputuje do 2,3 milionu domácností ve městech po celé ČR. Jde o první detailní hodnocení každodenní práce poslanců.

"Řada stran, včetně ODS či hnutí ANO, v komunálních volbách slibuje transparentní hospodaření měst a obcí. Přitom celý rok odkládaly připravené zákony, které by toto zprůhlednění zajistily," říká Pavel Franc, ředitel organizace Frank Bold a garant Rekonstrukce státu. "Jde o první detailní hodnocení každodenní práce poslanců," dodává.

"Čím méně veřejnost ve volbách hledí na billboardy a více na skutečné kroky stran, tím je větší šance na odpovědnou politiku. Hodnocení prosazování rekonstrukčních zákonů je jedním ze způsobů, jak tomu pomoci," říká David Ondráčka, garant platformy a ředitel Transparency International ČR.

"Voličům předkládáme zcela nestranné hodnocení skutečných kroků jednotlivých stran ke splnění svých závazků. Občané budou mít k dispozici také jednotlivá fakta a reakce stran, aby mohli sami posoudit, jak politici své sliby plní," dodává garant projektu Martin Kameník, předseda Oživení.

V uplynulém roce poslanci projednávali zatím 4 zákony z rekonstrukčního balíčku. Dva z nich schválili, jeden prošel ve velmi okleštěné variantě a čtvrtý se nyní poněkolikáté vrací k posouzení Ministerstvu spravedlnosti. Přitom tři z nich byly již hotové v minulé Sněmovně. Další tři zbývající zákony jsou v legislativním plánu vlády, ale jejich příprava je oproti termínům plánu zpožděna. Zákon o nominacích do dozorčích rad státem ovládaných podniků navrhuje Ministr financí nahradit nařízením vlády. V platnost zatím vstoupil jediný zákon (regulace anonymních akcií), a to v předchozím období v roce 2013.

Žádná politická strana, jejíž poslanci se k závazku Rekonstrukce státu před volbami připojili, nedostala od expertních skupin samé jedničky nebo pětky. Poslanci již velkou většinou stihli odhlasovat dva zákony, změnu jednacího řádu Sněmovny a rozšíření kontrolních pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Přitom naopak v Senátu proti rozšíření pravomocí NKÚ už stihli hlasovat někteří senátoři ODS a také ČSSD na jednání Ústavně-právního výboru. U registru smluv vychází nejlépe KDU-ČSL a opoziční TOP09/STAN a Úsvit, které se v hlasování nepostavily proti základním principům navrženého opatření. Naopak ANO a ČSSD ve výsledku nedokázaly připravit verzi návrhu zákona o registru, na které by byla v koalici shoda. Současnou podobu služebního zákona hodnotí pracovní skupina Rekonstrukce státu negativně, opoziční ODS a TOP09 svým tlakem prosadily vypuštění několika klíčových ustanovení zákona.

Vydání hodnocení podpořila řada podnikatelů, například Radim Jančura, Stanislav Bernard, Karel Janeček, firmy Y Soft, Delikomat, Lomax a další. Kampaň podporuje také řada podnikatelských sdružení, Asociace malých a středních podniků (AMSP) a obchodní komory; dlouhodobě Rekonstrukci státu podporuje také Fond Otakara Motejla.

"Setkávám se s řadou podnikatelů, kteří jsou zklamáni, že politici jen hledají cesty, jak rekonstrukční zákony pomalu někam založit. Proto jsme se spojili, abychom vydání hodnocení podpořili," říká podnikatel Radim Jančura.

Hodnocení bude mít jak písemnou podobu, která se bude distribuovat v tisku a na letácích v krajských městech, tak i elektronickou verzi, na kterou upozorní online kampaň se spoty. (Viz ZDE.)

Prostřednictvím letáků, inzerce, emailů a dobrovolníků se hodnocení dostane odhadem ke 2,3 milionu čtenářů. Plné hodnocení naleznete na ZDE.

Expertní skupiny platformy hodnotily následující kritéria, která celý rok zástupci Rekonstrukce státu monitorovali: hlasování na plénu a ve výborech Sněmovny a Senátu, podávání pozměňovacích návrhů, práce ministerstev na návrzích.

Platforma Rekonstrukce státu v září také vyzvala kandidáty do senátních voleb, aby podpořili rekonstrukční zákony, zejména novelu Ústavy o NKÚ, kterou chtějí senátoři zablokovat. K výzvě se připojilo již přes sedmdesát kandidátů ze všech stran. Jejich seznam aktualizujeme na ZDE.

0
Vytisknout
6085

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2014