Lidskoprávní sněť Karla Schwarzenberga

16. 11. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

O vulgární mluvě prezidenta Miloše Zemana a jeho bývalého politického soka Karla Schwarzenberga toho bylo napsáno až přespříliš, neboť se tak na druhou kolej odsunula řada důležitějších témat. Lidskoprávní agenda obou pánů také přišla na nezbytný přetřes. Chtěl bych nicméně upozornit na pro mne překvapivý a doufám, že nikoliv výjimečný "gril" úřadujícího předsedy TOP 09 a bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga novinářem Martinem Veselovským. Škoda jen, že internetová televize DVTV, kde se ono grilování uskutečnilo, nedosahuje sledovanosti pořadu Otázky Václava Moravce, byť měla v říjnu podle Google Analytics 500 000 návštěv týdně.

Jestliže si nyní čeští liberálové stěžují na podle mého soudu rozvážnou a celkem konzervativní lidskoprávní koncepci 1. náměstka ministra zahraničí Petra Druláka, měli by povinně zhlédnout toto interview s mužem ZDE, který svou kariérní hanu i lesk spojil s odkazem Václava Havla.

Schwarzenberg je dozajisté učenlivým žákem bývalého prezidenta co se selektivního pošlapávání lidských práv týče, třímá v rukou Havlem zapálenou pochodeň, a noblesu mu v tomto ohledu jistě nelze upírat.

Martin Veselovský do Schwarzenberga celkem peprně tepal, ovšem takovými způsoby, jakými by měli být grilováni všichni politikové, již musí skládat účty veřejnosti neustále.

Schwarzenberg v relaci prohlásil, že se Česká republika v polistopadové době proslavila ve světě důrazem na lidská práva. Pokud má šéf TOP 09 na mysli naše proslavení na Západě, kde lidská práva stráží Spojené státy a v pomyslném foyer další západní státy, vesměs bývalé kolonialistické velmoci minulostí zocelené v masovém porušování práv slovy George Orwella "nelidí", tak jistěže. V tomto exkluzivním klubu však chybí většina zemí světa a nezřídka ty, jež se samy staly obětí klubu privilegovaných.

Veselovský Schwarzenberga vyzval, aby onu slávu zasadil do kontextu s faktem, že coby ministr zahraničí v lednu 2012 odcestoval na státní návštěvu Bahrajnu a v čele podnikatelské mise zde jednal s čelnými politiky o možnostech posílení vzájemného obchodu a investic.

Veselovský dodal, že se tak stalo necelý rok poté, co byly v této zemi tvrdě potlačeny protivládní demonstrace s výsledkem několika mrtvých, a vzápětí se Schwarzenberga zeptal, jak na to tehdy reagoval. Ten, typicky zmateně a vyhýbavě odvětil, že potlačení demokratických protestů nebylo zas tak protidemokratické (sic), a konstatoval, že šlo o širší konflikt sunitů a šíitů. Kdyby si předseda TOP 09 přečetl zprávu Amnesty International o státní represi v Bahrajnu za rok 2011, hned v první větě by narazil na konstatování, že Bahrajn podstoupil akutní krizi, co se lidských práv týče, za situace, kdy bylo usmrceno 47 osob a dalších 5 umučeno ve vazbě ZDE.

Veselovského bych doplnil, že Bahrajn je nikoliv nevýznamným spojencem Bílého domu, kde se nachází americká 5. flotila, která stráží klíčové plavební linky v Perském zálivu ZDE a představuje rovněž prodloužené rameno amerického Centrálního velitelství (CENTCOM), které je zodpovědné za "stabilitu" v afghánských a iráckých vodách.

Schwarzenberg pokračoval ve velkém stylu, když řekl, že ministr zahraničí také musí navštěvovat země, v nichž se lidská práva nedodržují, a naběhl si na parádně ostré vidle, když zmínil Saúdskou Arábii. Interviewující kontroval s tím, že režim panující v Saúdské Arábii je považován za jeden z nejkrutějších na světě a že Schwarzenberg jako bývalý ministr zahraničí se s Rijádem snažil udržovat "docela příjemné vztahy". Schwarzenberg na to alibisticky odvětil, že se snažil dodržovat dobré vztahy také s Čínou, v to počítaje uznání její územní celistvosti (kam se poděl okupovaný Tibet českých fangličkářů vesměs obdivujících Karla s nezbytným čírem?).

Toť věru obnažující ťafka českým liberálům či intelektuálním fluktuantům pražské lumpenkavárny, již naopak zběsile grilují prezidenta Zemana, jenž se nyní rovněž snaží udržovat "příjemné vztahy" s Čínou, aniž by kritickým slovem poukázal na značné represe upečené v kuchyni pekingských vožďů.

Přístup prezidenta Zemana a bývalého ministra zahraničí Schwarzenberga se podle knížecích slov liší v podstatě jen v odlišné rétorice, tudíž ve formě a kosmeticky, aniž by patřičný prostor dostaly zásadní výtky na adresu represivního čínského establišmentu.

Veselovský dále předsedovi TOP 09 připomněl schizofrenní postoj ČR vůči Ázerbájdžánu, když Schwarzenberg v roce 2012 vyznamenal jednoho z tamních občanských aktivistů, "který byl pronásledován velice tvrdým režimem", a týž rok Česká republika do Ázerbájdžánu vyvezla materiál za několik milionů, "který se používá na potlačování nepokojů, jako je třeba slzný plyn". Schwarzenberg, překonávaje sebe sama, novináře ujistil, že pokud je transfer vojenského materiálu, díky němuž se destruují práva lidských bytostí, v souladu s právním řádem ČR, je to v pořádku. Veselovského ale schizofrenní politika bývalého ministra zahraničí v nedbalkách nezaskočila. Schwarzenberg se k tomuto tématu dále vyhýbavě vyjadřoval, vymlouval se na svou špatnou paměť a mimo jiné upustil další perlu s tím, že slzný plyn za zbraň nepočítá.

Šéf TOP 09 se jako obvykle se zmýlil, neboť i slzný plyn může zabíjet ZDE. Je doopravdy groteskní a tragické v jednom gardu, když o vývozu zbraní do zahraničí rozhoduje i jedinec, který ani nedokáže určit, co lze považovat za zbraň.

Opět: utlačitelský režim v Ázerbájdžánu udržuje vesměs vřelé styky s Bílým domem, jenž mu v letech 1992 až 2010 zaslal finanční pomoc dosahující téměř jedné miliardy dolarů ZDE. Potlačování demonstrací, politicky motivovaná stíhání disidentů či zatýkání a odsouzení několika novinářů -- to je chmurná realita dnešního Ázerbájdžánu viděná optikou Human Rights Watch ZDE

Veselovský v grilu pokračoval, když uvedl, že za posledních deset let, kam spadá i funkční období ministra zahraničí Schwarzenberga, Česká republika do již zmíněné Saúdské Arábie, která má slovy interviewujícího novináře "stejné, ne-li větší problémy s dodržováním lidských práv než Čína", vyvezla vojenský materiál v hodnotě více než 20 miliónu eur; jinými slovy: Česká republika prodává Saúdské Arábii zbraně. "Je to v pořádku?" zeptal se Schwarzenberga Veselovský. "Dle mého názoru v zásadě ano," šokuje šéf TOP 09 s tím, že "Saúdská Arábie je v jistých oblastech naším docela cenným spojencem".

A domnívám se, že zde je právě zakopaný pes. Česká diplomacie v čele s Karlem Schwarzenbergem navazovala obchodní a další styky s klientskými režimy Washingtonu, aniž by ji rmoutilo tamní hromadné porušování lidských práv. Tedy celou lidskoprávní koncepci, u jejíhož zrodu stal Václav Havel, který tuto štafetu symbolicky předal Karlu Schwarzenbergovi, vnímám jako nadmíru cynickou, selektivní a pokryteckou -- a smím konstatovat, že lidská práva jsou pouhým vedlejším produktem "humanitárního diktátu" Bílého domu, který entuziasticky přijal jak Václav Havel, tak posléze Karel Schwarzenberg.

Vedle této agendy stojí nová lidskoprávní koncepce Petra Druláka, jež je ve srovnání s ní hluboce humanistická, a proto českými liberály démonizovaná, neboť se odchyluje od onoho diktátu -- v zámoří se už proti ní vyrojily nespokojené hlasy -- a také proto, že částečně boří svatý obrázek prvního polistopadového prezidenta.

0
Vytisknout
27454

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2014