Mráz přichází z Káhiry

2. 12. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Egyptský soud minulý týden zbavil bývalého autokrata Husního Mubáraka (86) obvinění z toho, že v průběhu několikatýdenního povstání proti jeho vládě nechal policejními složkami usmrtit 239 osob, ačkoliv skutečný počet zabitých během této doby dosahuje téměř 900. Káhira v reakci na rozhodnutí soudu oznámila, že od dalšího trestního stíhání bývalého egyptského prezidenta upouští, a to v reálu znamená, že Mubárak si „odsedí“ ještě maximálně pár měsíců trvající trest za nelegální korupční aktivity. Lídr pučistické vlády Abdal Fattáh Sísí národu a světu oznámil, že je zapotřebí, aby Egypt „hleděl vstříc do budoucnosti a neohlížel se zpět“ ZDE.

Šok po oznámení této zprávy symbolicky zachvátil káhirské náměstí Tahrír, kde proti osvobozujícímu rozsudku pro Mubáraka protestovaly tisíce lidí. Proti nim tvrdě zasáhly policejní síly s kanystry se slzným plynem a ostrou střelbou a přinejmenším dva lidé přišli o život ZDE.

Nezávislý reportér Šaríf Abdel Kuddus přímo z Tahríru hlásí, že na univerzitách po celém Egyptě se konají studentské protesty proti pardonování Mubáraka, a dodává, že právě studenti jsou jakýmsi epicentrem disentu proti Sísího pučistické vládě – a to už od svržení Mursího vlády v minulém roce.

Jedná se tedy o kontinuální protest proti politickým represáliím v režii Sísího kabinetu, pro nějž Obamova administrativa před půl rokem částečně „rozmrazila" vojenskou pomoc ve výši 575 milionů dolarů ZDE .

Egyptské ozbrojené složky po ustanovení pučistické vlády počínaje loňským červencem do ledna tohoto roku podle specialistky na Střední východ Michele Dunneové a jejího kolegy Scotta Williamsona nemilosrdně potlačovaly jakýkoliv odpor proti vládním orgánům a usmrtily více než 2500 civilistů, dalších 17 000 zranily a ve vězení skončilo 16 000 demonstrantů ZDE.

Státní útlak v Egyptě je, jak známo, namířen na Muslimské bratrstvo, které sympatizovalo se sesazeným prezidentem Muhammadem Mursím. Politický vzdor egyptských studentů a dalších politických aktivistů je nyní navíc umocněn soudním „očištěním“ bývalého tyrana, což je jen kapka v moři bezpráví ze Sísího dílny. Spolu s Mubárakem byly zbaveny všech obvinění policejní špičky, které rovněž nesou zodpovědnost za zabití téměř jednoho tisíce demonstrantů, jak Kuddus doplňuje. Egyptský lidskoprávní aktivista a novinář Hossám Bahgat konstatuje, že dokonce i prorežimní tisk byl zaskočen tím, že Mubárak nebude souzen za zločiny, které má na svědomí.

Není od věci připomenout, že Obamova administrativa milosrdně držela nad Mubárakem ochrannou ruku až do hořkého konce, přestože jej vágně nabádala, aby protivládní protesty, které nakonec vedly k jeho svržení, nepotlačoval násilnými prostředky. Washington káhirskému režimu pohrozil, že mu pozastaví roční vojenskou apanáž ve výši 1.3 miliardy dolarů a ekonomickou injekci v podobě 250 milionů dolarů ročně, nicméně Mubárakovi lidé si z těchto hrozeb těžkou hlavu nedělali a represe nerušeně trvala dál a postihla dokonce i západní nevládní organizace. ZDE.

Prezident Obama ve své proslulé řeči k arabským národům dva roky před Mubárakovým pádem o tomto zkorumpovaném „satrapovi“ mluvil jako o „síle pro stabilitu a dobro“ a řekl, že „v mnoha ohledech byl oddaným stoupencem Spojených států“ ZDE.

Bílý dům Mubáraka finančně a vojensky dotoval počínaje jeho nástupem do funkce egyptského prezidenta od roku 1981. Washington poté, kdy v roce 1979 Egypt uzavřel mírovou smlouvu s Izraelem, poskytl Egyptu do roku 2003 zbraně a vojenský materiál v hodnotě 19 miliard dolarů. Egypt coby nečlenský stát NATO se tak stal druhým největším příjemcem vojenské pomoci od Spojených států – po Izraeli, což je ale jiná kategorie. Za stejné období Káhira od Bílého domu obdržela ekonomickou pomoc ve výši 30 miliard dolarů. Spojené státy jsou tedy přímým komplicem ve zločinech Mubarákovy a Sísího éry.

Ani Česká republika ale nezůstává pozadu, co se vývozu zbraní do Egypta týče, což jaksi pražským kavárníkům uniklo při jejich posedlosti lidskoprávními nešvary v Číně, Rusku, na Kubě a všude, kam prst Washingtonu ukáže. NESEHNUTÍ se ve spolupráci s dalšími evropskými nevládními organizacemi, které obhajují lidská práva, obrátilo na ministra průmyslu a obchodu a ministra zahraničních věcí s výzvou, ZDE aby Česká republika upustila od chystaného prodeje 29 tisíc pistolí CZ-75 a 10 milionů kusů munice kalibru 9 mm egyptské policii. Tento bohulibý počin ale vyšel naprázdno. Přestože se k dopisu vyjádřilo jen Ministerstvo zahraničních věcí, kritizovaný vývoz pistolí a munice se však mezitím uskutečnil ZDE.

Egyptský establišment v tom čase prováděl skutečně brutální zločiny, před nimiž se třeba Kuba nebo Bělorusko mohou maximálně tak rdít studem, nicméně za naprostého mlčení českých „lidskoprávních“ liberálů, přestože ti by se měli zajímat především o to, co kde provádí jejich vláda jejich jménem.

0
Vytisknout
8927

Diskuse

Obsah vydání | 4. 12. 2014