Chudoba je nejničivější, když ji začneme považovat za normální

2. 12. 2014

čas čtení 3 minuty

Šokujícím dopadem vládních škrtů v Británii je to, že na vzniklou chudobu v rozsáhlých vrstvách obyvatelstva reagují občané nezájmem

Chudoba je nejničivější, když si už nevšímáme bezdomovců, které překračujeme na ulicích, dětí, které chodí do školy o hladu, lidí, kteří umírají hladem, zimou nebo zoufalstvím, píše v deníku Guardian Ally Fogg.

Konsorcium britských charitativních organizací vydalo zprávu o tzv. food banks, centrech rozdávajících nemajetným potraviny. Zaznamenalo, že počet osob závislých na těchto food banks vzrostl z 128 000 lidí v letech 2011-12 na 913 000 lidí v letech 2013-14.

V Sheffieldu vydali akademičtí výzkumníci analýzu dopadu škrtů v sociální podpoře na obyvatele toho města. Zjistili, že rodiny s dětmi v důsledku škrtů přijdou o roční sociální podporu v průměru 1690 liber (cca 60 000 Kč). Svobodné matky či svobodní otcové s dětmi přijdou ročně o sociální podporu více než 2000 liber. O sociální podporu přicházejí muži a ženy se zdravotními problémy i invalidi.

Charitativní organizace Homeless Link informuje, že vzrůstá bezdomovectví ve všech věkových kategoriích, avšak zejména roste bezdomovectví mladistvých. Bezdomovectví způsobené finančními problémy v důsledku zrušení sociální podpory stouplo šestinásobně (z 1,7 procent případů v roce 2013 na 10 procent případu v roce 2014). Rušení sociální podpory zejména postihuje schopnost mladých lidí získat střechu nad hlavou. Bylo zjištěno, že 58 procent lidí mladších pětadvaceti let hledajících podporu u komunálních úřadů a u charitativních organizací má problémy s duševními chorobami, těžce se učí nebo mají jiné složité sociální problémy.

Joseph Rowntree Foundation informovala ve své výroční zprávě, že dvě třetiny osob, které za poslední rok nalezli práci, dostává méně než tzv. "living wage", mzdu z které se dá vyžít.

Minulý měsíc se chlubila ministryně pro školství a genderovou rovnost Nicky Morganová, že nynější britská vláda snížila platové rozdíly mezi muži a ženami. Jak toho dosáhla? Zpráva JRF to vysvětluje: Ve čtvrtině obyvatelstva, které dostává nejnižší platy, byly platy žen od roku 2008 sníženy o 40 pencí (14 Kč) na hodinu, kdežto u mužů za totéž období v témže hospodářském sektoru o 70 pencí (25 Kč) na hodinu.

Žádné tyto informace se nedostaly do médií. Nezajímá se o ně ani labouristická opozice. Ta je stejně jako vládnoucí konzervativci posedlá "problémem" imigrace a údajného zneužívání sociální podpory.

Zdá se, že jsme se stali národem drsného nezájmu, co se týče deprimující reality chudoby. Nejsme první generace, která čelí škrtům. Ale riskujeme, že se staneme první generací, která prohlásí, že ji hrůzy chudoby nezajímají.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10924

Diskuse

Obsah vydání | 4. 12. 2014